Trudnoća Trudnica 16. siječnja 2015.

Lijekovi za epilepsiju tijekom trudnoće i dojenja

trudnoća trudnica trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr.sc. Senka Sabolović Rudman, spec. ginekologije i opstetricije, odgovara na pitanje čitateljice kako lijekovi za epilepsiju utječu na plod i smije li ih piti i tijekom dojenja

Imam epilepsiju od 16. godine. Sada sam u 17. tjednu trudnoće (33 godine) i u nedoumici sam vezanoj za lijekove i dojenje. Trenutna terapija mi je: Tegretol CR 400 mg (2x1) te Lamictal (75 mg ujutro, 100 mg navečer). Ginekolog i neurolog su mi rekli da moram cijelu trudnoći piti folnu kiselinu (Folacin 5 mg), a da dodatni vitamini i minerali (npr. Elevit) nisu potrebni. Uz to pijem B kompleks i magnezij. Je li potrebno konzumirati i npr. Elevit tablete? S obzirom na terapiju, smijem li dojiti te postoji li kakvo testiranje koje se može obaviti prije poroda na kojem se vidi koliko je štetna moja terapija za bebu?

Tegretol tablete su lijekovi koji se često primjenjuju u terapiji epilepsije. Kod trudnica se smatra dopuštenim lijekom, pri čemu se nastoji primijeniti najmanja moguća koncentracija lijeka. S obzirom na to da lijekovi iz ove skupine mogu uzrokovati manjak folne kiseline, trudnicama se savjetuje da paralelno uzimanju folnu kiselinu. Također, tijekom trudnoće treba provjeravati koncentraciju lijeka u krvi trudnice. Da bi se spriječila krvarenja u novorođenčeta, potrebno ja davati vitamin K trudnici tijekom posljednjih tjedana trudnoće ili novorođenčetu po rođenju - pretpostavljam da su to vitamini za koje vi pitate. Potrebnu količinu vitamina K nećete moći nadoknaditi uzimanjem Elevit tableta, ali to svakako neće škoditi pa svakako uzmite Elevit. Po rođenju će neonatolozi procijeniti je li potrebno dodatno dati vitamin K vašem djetetu. Što se tiče dojenja i Tegretol tableta, može se dojiti uz ove tablete ako je potencijalna dobrobit za vas veća od eventualnih rizika za dijete te ako se dijete može nadzirati zbog mogućih nuspojava (kožne reakcije i pretjerana pospanost).

Lamictal tablete koje također uzimate, lijek su za liječenje epilepsije. Što se tiče trudnoće i dojenja, preporuka je uzimati ovaj lijek samo ako je procjena da je dobrobit za vas veća od mogućih rizika za dijete. Ipak, mora se naglasiti da su podaci o uzimanju ovih lijekova tijekom dojenja ograničeni.

Na žalost, nema testa koji bi mogli napraviti sada, u trudnoći, da vidite kolika je potencijalna štetnost lijeka tijekom dojenja. Budući da uzimate lijek već neko vrijeme mislim da bi mogli pratiti koncentraciju lijekova u krvi te tako vidjeti je li doza koju uzimate primjerena. Pitanje dojenja i terapije dogovorno ćete rješavati iza poroda; u dogovoru s neonatologom i neurologom, ali mislim da je izgledno da ćete moći dojiti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.