Trudnoća Trudnica 04. prosinca 2020.

Seks tijekom trudnoće: 5 načina na koje se tvoje tijelo mijenja

Foto: Shutterstock ;Seks u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom trudnoće tvoje će tijelo doživjeti vrtlog novih osjećaja, osjeta i promjena. Hormoni fluktuiraju, a protok krvi je povećan. Mnoge žene također primjećuju da im grudi i apetit rastu.

Važno je zapamtiti da je iskustvo svake žene s trudnoćom različito. Ali postoje neke uobičajene tjelesne promjene. Vjerojatno će ti se promijeniti spolni nagon, raspoloženje, težina, prehrambene navike i obrasci spavanja.

Nakon mučnine, povraćanja i umora u ranoj trudnoći, neke žene smatraju da im je drugo tromjesečje puno lakše. Razina energije će se obnoviti, apetit će ti se vratiti, a libido će ti vjerojatno biti povećan. Evo pet načina na koje će trudnoća utjecati na tvoj seksualni život.

seks par Možda te zanima... Koliko parovi čekaju na seks nakon rođenja bebe? Beba

1. Hormoni će ti fluktuirati

U prvom tromjesečju trudnoće razina estrogena i progesterona raste. Simptomi u ranoj trudnoći koji mogu smanjiti seksualnu želju uključuju:

  • hormonalne promjene
  • iscrpljenost
  • osjetljivost
  • osjetljivost dojki

Otprilike 10. tjedna ove će povećane razine hormona pasti. U tom ćeš trenutku vjerojatno iskusiti manje umora i mučnine. Gubitkom ta dva manje zabavna simptoma u prvom tromjesečju može doći i do povećanja tvog spolnog nagona. Kasnije u trećem tromjesečju, debljanje, bolovi u leđima i drugi simptomi mogu ponovno smanjiti seksualni nagon. Zapamti, tijelo svake žene drugačije se nosi s trudnoćom. Očekuj da će tvoje tijelo proći kroz neviđene promjene dok se priprema za dijete.

2. Imat ćeš osjetljivije grudi i povećani protok krvi

S trudnoćom dolazi do povećanja protoka krvi, posebno u spolnim organima, dojkama i vulvi. S tim povećanim protokom krvi dolazi i lakše uzbuđenje i povećana osjetljivost. To je sasvim normalno. Također često rezultira ugodnijim seksualnim iskustvom s partnerom.

Možda te zanima... Koje seks poze trebaš izbjegavati, a koje isprobati tijekom trudnoće Trudnoća

3. Libido ti se može povećati

Mnoge žene imaju povišen libido kasno u prvom tromjesečju i u drugom. Uz povećani libido dolazi i pojačano podmazivanje rodnice i preosjetljivi klitoris zbog povećanog genitalnog protoka krvi. Iskoristi ovo vrijeme sa svojim partnerom i podijelite radost kako se vaše tijelo mijenja. Seks tijekom trudnoće izvrstan je način da ostanete mentalno, emocionalno i fizički povezani.

4. Doživjet ćeš emocionalnu slobodu

Trudnoća je jedinstveno vrijeme u životu žene. Nisi debela, nisi nesigurna – trudna si! Za mnoge žene to može biti vrlo oslobađajuće. Odbacuju samosvjesno, opsesivno kritiziranje tijela i jednostavno se opuštaju u svoju rastuću, zaobljenu figuru. Vrlo je korisno usredotočiti se na pozitivno i prihvatiti promjene. To će tvoj spolni život učiniti zdravijim, razinu stresa nižom, što u konačnici pridonosi i bebi i tebi.

5. Prigrlit ćeš svoju novu figuru

Debljanje između 25 i 35 kilograma normalno je tijekom 40-tjedne trudnoće. Dok nekima njihova nova, promjenljiva, rastuća figura postaje pomalo neugodna, druge žene smatraju da im to daje potpuno novi način razmišljanja i osjećaja prema vlastitom tijelu. S punijim grudima, zaobljenijim bokovima i ljepšom figurom, uobičajeno je da žene otkriju da se u to vrijeme osjećaju privlačnije jer je njihovo tijelo dobilo novi oblik.

Možda te zanima... Stvari koje žene ne žele priznati da su ih radile u trudnoći Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • voxovej

    My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself... Visit Now... https://bit.ly/39JrDqt 

  • voxovej

    My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself... Visit Now... https://bit.ly/39JrDqt 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.