Trudnoća Trudnica 19. veljače 2024.

S tržišta se povlači ženski miris: Može izazvati neplodnost

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S tržišta se povlači ženski miris zbog rizika za zdravlje potrošača, izvijestio je Državni inspektorat RH.

Povlači se toaletna voda Arian pour femme, Lotus Valley perfumes, punjena u tamnoljubičastu staklenu bočicu četvrtastog oblika s plastičnim čepom zlatno obrubljene boje na kojoj je crnim slovima ispisano Lotosova dolina. Proizvođač je tvrtka Avid international iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Možda te zanima... Lakovi za kosu i nokte, losioni, parfemi: Kako sastojci utječu na razvoj i zdravlje bebe u trbuhu Trudnoća

Državni inspektorat objavio je fotografiju proizvoda i opis: "Toaletna voda punjena u tamnoljubičastu staklenu bočicu četvrtastog oblika s plastičnim čepom zlatno obrubljene boje na kojoj je crnim slovima ispisano LOTOSOVA DOLINA".

 | Author: Državni inspektorat RH Foto: Državni inspektorat RH Ženski miris koji se povlači s polica

“Proizvod predstavlja kemijski rizik zbog sadržaja butylphenyl methylpropionala. Treba prestati upotrebljavati toaletnu vodu”, upozorava Državni inspektorat. Butylphenyl methylpropional je uobičajeni sastojak parfema ili mirisa koji ima lijep cvjetni miris i također se zove Lilial. Riječ je o poznatom mirisnom alergenu koji je od ožujka 2022. zabranjen u EU.  Istraživanja provedena na životinjama, naime, pokazala su moguću vezu tog sastojka s neplodnošću kod štakora. Nakon tih istraživanja, EU je odlučila zabraniti promet svih proizvoda s tim sastojkom.

Možda te zanima... Kemikalije iz kozmetike pronađene u vagini mogle bi biti "krivci" za prijevremeni porođaj? Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.