Trudnoća Trudnica 21. veljače 2023.

Kemikalije iz kozmetike pronađene u vagini mogle bi biti "krivci" za prijevremeni porođaj?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovi rezultati istraživanja bi mogli pomoći u predviđanju rizika od prijevremenog poroda unaprijed

U siječanjskoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Microbiology, istraživači su otkrili vezu između određenih kemikalija u kozmetičkim i higijenskim proizvodima i većeg rizika za prijevremeni porod. Kemikalije se nakupljaju u vagini i kada se razgrade; stvaraju tvari koje bi mogle utjecati na razvoj fetusa.

Iako crijevni mikrobiom dobiva puno pozornosti zbog svoje uloge u zdravlju i bolesti, to nije jedino mjesto koje bakterije vole zvati domom. Vaginalni mikrobiom pun je milijardi mikroorganizama koji, kada su zdravi, rade zajedno kako bi zaštitili reproduktivni sustav.

Ali trudnoća može poremetiti ionako krhku ravnotežu između dobrih i loših mikroba u vaginalnom mikrobiomu. Sve promjene koje više naginju prema nezdravom okruženju mogu povećati rizik od komplikacija u trudnoći, uključujući prijevremeni porod. Jedan potencijalni doprinositelj nezdravom vaginalnom mikrobiomu i prijevremenom porodu? Izloženost štetnim toksinima—od kojih neke možemo pronaći kod kuće.

Što uzrokuje prijevremeni porod?

Petnaest milijuna beba rodi se prijevremeno svake godine. Unatoč velikom broju, ne postoji očit uzrok prijevremenog poroda. Umjesto toga, čini se da je u igri više faktora.

Prvo, tu je genetska komponenta. Znanstvenici su prethodno identificirali šest gena koji sudjeluju u određivanju trajanja trudnoće i vremena rođenja djeteta. Čini se da su prijevremeni porodi također prisutni u obiteljima. Studija iz 2020. godine pokazala je da žene unutar tri generacije rođene prerano imaju veću vjerojatnost da će rano roditi svoju bebu nego žene bez takve obiteljske anamneze. Druga istraživanja sugeriraju da su bebini geni, a ne majčini, ti koji uzrokuju prijevremeni porod.

Kako prepoznati opasnost prijevremenog poroda?

Postoji i više okolišnih čimbenika koji mogu povećati šanse za prijevremeni porod. To uključuje:

  • Višestruke trudnoće
  • Infekcije
  • Kronična stanja kao što su visoki krvni tlak i dijabetes
  • Zagađenje zraka
  • Dob majke

Neki čimbenici okoliša mogu se spriječiti. Na primjer, prestanak pušenja u ranoj trudnoći može smanjiti rizik od prijevremenog poroda do 20%. U trenutnoj studiji, kemikalije iz proizvoda za osobnu njegu nakupljale su se tijekom vremena. Ovo sugerira da bi prestanak upotrebe proizvoda formuliranih s poznatim kemijskim toksinima mogao spriječiti bakterijske promjene koje pokreću rani porod.

Kemikalije iz proizvoda za osobnu njegu povećavaju rizik od prijevremenog poroda

Autori studije prikupili su uzorke briseva iz vagine 232 žene u drugom tromjesečju trudnoće. Od 232, 80 žena doživjelo je prijevremeni porod.

Istraživači su svoju pozornost usmjerili na vaginalni metabolom - skup malih molekula poput metabolita koje proizvode stanice i bakterije koje žive u vaginalnom mikrookruženju.

"Metabolom se može promatrati kao funkcionalno očitavanje ekosustava kao cjeline", objašnjava dr. sc. Tal Korem, docent na programu za matematičku genomiku i odjelima sistemske biologije i opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Columbia.  “Profiliranje mikrobioma može nam reći tko su mikrobi; metabolomika nas približava razumijevanju što mikrobi rade.”

Više od 700 različitih vaginalnih metabolita identificirano je kod 232 trudnice. Oko 108 od 700 metabolita bilo je prisutno kod svih žena, bez obzira na datum poroda. Međutim, autori studije uočili su više metabolita među 80 žena koje su rano rodile nego kod žena koje su rodile do termina.

Četiri metabolita bila su značajno povezana sa spontanim prijevremenim porodom. Tri od njih - etil-beta glukozid, tartarat, dietanolamin (DEA) - nisu stvoreni iz postojećih vaginalnih mikroba, već iz vanjskog izvora.

Iako studija nije pronašla specifičan izvor iza ove skupine metabolita, napominju da je većina tih metabolita navedena u kozmetičkim i higijenskim proizvodima. I unatoč tome što dolaze izvan tijela, kemikalije koje proizvode ove metabolite pronađene su u preko 95% žena koje su imale prijevremeni porod.

Kako ti metaboliti pridonose prijevremenom porodu?

Jedno od mogućih objašnjenja koje predlažu autori studije povezano je s kolinom. Svi prijevremeni porodi povezani su s nižim razinama kolina, bitnog nutrijenta za rast i razvoj fetusa. Nedovoljna količina kolina tijekom trudnoće povezana je s niskim rastom i nezrelim razvojem organa koji se viđaju kod nedonoščadi. Prethodno se pokazalo da metabolit DEA remeti metabolizam kolina, pridonoseći niskim razinama u tijelu.

Možda te zanima... Zašto dolazi do prijevremenog rođenja i postoje li faktori na koje možemo utjecati? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.