Beba Mama poslije poroda 19. travnja 2021.

Zbog kemikalija u lakovima i šamponima trudnice mogu imati veći rizik od postporođajne depresije?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Što su trudnice izloženije uobičajenim kemikalijama koje ometaju endokrini sustav, to je veća vjerojatnost da će razviti postporođajnu depresiju, otkrilo je malo istraživanje u časopisu Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Kemikalije, nazvane ftalati, čine plastiku fleksibilnijom i produljuju vijek trajanja mirisa. Nalaze se u proizvodima za uljepšavanje poput laka za nokte, sredstvima za brijanje, šamponima i parfemima, kao i u igračkama, PVC cijevima i vinil podovima.

Iako je studija bila mala i nije mogla dokazati uzrok i posljedicu, logično je da bi takve kemikalije, za koje se zna da utječu na hormone, mogle igrati ulogu u postporođajnoj depresiji (PPD), na koju također utječu hormonalne promjene nakon rođenja.

"Ovo je istraživanje važno jer su ftalati toliko rasprostranjeni u okolišu da ih je moguće otkriti u gotovo svim trudnicama u Sjedinjenim Državama", rekla je autorica studije Melanie Jacobson iz njujorškog Medicinskog centra Langone u priopćenju za javnost.

Postporođajna depresija Možda te zanima... Upozoravajući znakovi postporođajne depresije: Koji su simptomi i koliko traje postporođajna depresija? Beba

"Ako ove kemikalije mogu utjecati na razinu prenatalnih hormona i nakon toga na postporođajnu depresiju, smanjenje izloženosti tim vrstama kemikalija mogao bi biti vjerojatan put za prevenciju postporođajne depresije."

Ovo je prva studija koja je posebno proučila kako utjecaj ftalata na hormone može utjecati na rizik od postporođajne depresije

Kako bi proveli studiju, istraživači su pratili 139 žena tijekom trudnoće i četiri mjeseca nakon poroda. Većina ih je identificirana kao Latinoamerikanci i imaju samo završenu srednju školu ili neki fakultet. Tijekom trudnoće sudionici su ispunjavali upitnike s detaljnim čimbenicima poput njihove povijesti bolesti, zdravstvenog ponašanja i simptoma depresije.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Istraživači su također uzeli uzorke urina i krvi ženama kako bi izmjerili razinu bisfenola (druge vrste kemikalija koja remeti endokrinu sustavu koja se nalazi u plastici) i ftalata, kao i njihovih spolnih hormona.

Zatim, četiri mjeseca nakon poroda, istraživači su procijenili sudionike na postporođajnu depresiju, uzimajući u obzir i pitanja poput njihovih socijalnih uvjeta, ishoda rođenja i upotrebe antidepresiva.

Autori studije otkrili su da žene s višom razinom ftalata u mokraći vjerojatnije da će zadovoljiti kriterije za PPD. Ipak, samo 12 od 139 proučenih žena ili manje od 9% zadovoljilo je kriterije za dijagnosticiranje postporođajne depresije, dok se procjene njene prevalencije na nacionalnom nivou kreću od 10% do 25%. Oni s PPD-om bili su stariji, slobodni i imali su simptome depresije tijekom trudnoće.

Važno je da su istraživači također otkrili da je veća izloženost kemikalijama također povezana s nižom razinom progesterona, koji utječe na menstruaciju i modulira raspoloženje. Ovo se "robusno" otkriće podudara s hipotezom da kemikalije koje ometaju endokrinu sustav pokreću hormonalne promjene, što može utjecati na PPD, napisali su autori studije.

Međutim, mogli bi se igrati i drugi čimbenici i potrebno je više istraživanja. Prva je ovo studija koja je posebno proučila kako učinci kemikalija na hormone mogu utjecati na rizik od PPD-a, iako su prošla istraživanja pokazala da su hormoni koji ometaju endokrinu bolest povezani s nepovoljnim ishodima porođaja, poput prijevremenog porođaja.

tužna žena beba Možda te zanima... Kako prepoznati razliku između postporođajne tuge i depresije? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.