Trudnoća Trudnica 08. ožujka 2023.

Razbijamo mitove: 10 najčešćih mitova o trudnoći u koje ne trebaš vjerovati

Foto: Freepik ; Sjaj u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice često dobivaju savjete kako i što raditi za vrijeme trudnoće. Koji od tih savjeta su točni, a koji su samo mitovi pročitaj u tekstu.

Vjerojatno ne postoji nijedna tema koja je toliko puna mitova kao što je to trudnoća. Unatoč tome što su informacije danas svima nadohvat ruke, o trudnoći i dalje kruže razne priče. Neke od njih uzimaju se zdravo za gotovo te se ni ne propitkuju.

Mit 1: Jedi tri zdrava obroka dnevno

Dr. Stuart Fischbein, koautor knjige Fearless Pregnancy navodi da je dobro „jesti često i iz različitih grupa hrane" što će tvoj šećer u krvi držati na željenoj razini, a to će biti dobro za tebe i tvoju bebu.

Mit 2: U redu je popiti čašu alkoholnog pića

Popiti nekoliko čašica ili apsolutno izbaciti alkohol, u konačnici je osobna odluka, no brojne studije navode da bi trudnice u potpunosti trebale izbjegavati alkohol tijekom trudnoće.

Mit 3: Drži se samo beskofeinskih pića

Točno je da kofein prelazi preko posteljice, ali mala šalica kave ili čaja dnevno sasvim je u redu.

Mit 4: U potpunosti izbaci sir

Mekani, nepasterizirani proizvodi poput Brie, feta i kozjeg sira trebali bi se izbjegavati. Neke vrste, poput cheddara, potpuno su u redu jer su to pasterizirani sirevi tako da njih slobodno konzumiraj.

Mit 5: Jedi za dvoje

Iako je žudnja za hranom možda stvarna, trudnicama je potrebno samo 300 dodatnih kalorija dnevno više. Važno je da tijelo bude dobro uhranjeno i da se konzumiraju potrebni vitamini kako bi dijete moglo rasti.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Mit 6: Reci "doviđenja" morskim plodovima

Jesti morske plodove zapravo je super zdravo tijekom trudnoće! Riba je prepuna proteina i omega 3 masnih kiselina, koji imaju veliku razvojnu korist za bebu, no nisu sve ribe stvorene jednakim. Losos i škampi veoma su dobri, dok riba sabljarka, vilinska tuna, skuša i morski pas imaju najviše razine žive i treba ih u potpunosti preskočiti.

Mit 7: Moraš pretrpjeti bol i bolest

Mnogi lijekovi bez recepta sigurni su tijekom trudnoće, no unatoč tome žene vjeruju da se moraju nositi s migrenom i pate od prehlade. To naime nije točno, ali prije nego što uzmeš nešto od lijekova, trebala biste se posavjetovati sa svojim liječnikom opće prakse.

Mit 8: Preskoči teretanu

Zapravo, mnogi stručnjaci kažu da u većini slučajeva vježbe s malim učinkom mogu biti izvrstan način za kontrolu težine i pripremanje tijela za bebin dolazak. Preporučuje se da trudnice svaki tjedan rade barem 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti.

Mit 9: Prestani bojati kosu

Iako postoji teoretski rizik povezan s korištenjem boje za kosu (budući da se kemikalije apsorbiraju kroz vlasište) studije nisu pokazale ništa uvjerljivo. No preporučuje se izbjegavanje boje barem prvo tromjesečje, kada se formiraju dječji organi.

Mit 10: Manikure također nisu dozvoljene

Trudnoća ne znači da se moraš odreći mjesečnih posjeta salonu za manikuru. No, ukoliko te to i dalje brine potražite brendove lakova za nokte koji ne sadrže navedena tri sastojka - dibutil ftalat, toluen ili formaldehid.

Možda te zanima... Znamo da je seks u trudnoći dobar, a ovo su dobrobiti sperme Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.