Trudnoća 06. ožujka 2023.

Primalja oblikovanjem gline pokazala slikovito što se događa s cerviksom tijekom porođaja

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka žena koja je rodila, a i gotovo svaka koja nije rodila, zna otprilike što se događa s cerviksom tijekom porođaja i zna da se – širi. No, sasvim je drukčije kad to vidimo ovako slikoviti prikazano!

Znamo svi onu priču o tome kako valja istisnuti lubenicu kroz otvor veličine limuna. I svaka žena koja je rodila vaginalno doživljava taj opis vrlo osobno, sigurni smo. Da se cerviks tijekom porođaja širi i nije, uglavnom, neka tajna. No, jedno je zamišljati to, odnosno razmišljati o tom, a sasvim drugo vidjeti to kako se događa – makar i simbolično.

Možda te zanima... Muškarac slikovito opisao kako je doživio porod: "Zašto nitko ne priča o tome?! Bilo je traumatičnih stvari" Trudnoća

O čemu pričamo? O tom da je jedna primalja, Jenny Recotta, vrlo slikovito prikazala upravo ovo širenje cerviksa – i to glinom. Na kolu za oblikovanje gline, uz pomoć komada gline, ona je vrlo simbolično i slikovito prikazala kako se cerviks širi tijekom porođaja. Ne čudi uopće da je ovaj video postao hit, a pogledan je više od sedam milijuna puta.

U videu koji traje samo 17 sekundi, ona prstima širi otvor na komadu gline – od jednog centimetra pa do otvora širine deset centimetara, kad je vrijeme za istisnuti bebu van.

@thelumpymug Ever wanted a visual of what happens to your cervix during birth? 1 -10 centimeters, as shown in clay? How amazing are our bodies to be able to open and birth a baby?! #childbirth #birthtok #laboranddelivery #cervicaldilation #midwivesoftiktok #doulasoftiktok #immediatelyno #epiduralplease ♬ original sound - The Late Late Show

Jenny je ispod videa napisala: „Jeste li se ikada željeli vizualni prikaz onog što se događa s vašim cerviksom tijekom porođaja? Od 1 do 10 cm prikazano u glini?“, a na kraju je dodala jednu veliku istinu: „Koliko su čudesna naša tijela koja se mogu ovako otvoriti i roditi dijete?“

Mnoge su žene ispod videa komentirale kako i nakon porođaja ili više njih im i dalje nije jasno kako je to moguće. Jedna se našalila kako i dalje ne vidi gdje se nalazi sav taj silni prostor u njenom tijelu, a druga je rekla da ona „neće dopustiti takvo otvaranje, nema šanse“, te ustvrdila da na to mjesto otvora „stane nečije koljeno“.

Autorica videa odgovorila joj je da je svojevremeno izrađivala od gline šalice koje su prikazivale izlazak bebine glavice tijekom porođaja, te da je tada koristila upravo koljeno kao model.

Moramo priznati da je vrlo zanimljivo, ali istovremeno i na neki način nelagodno, a opet oduševljavajuće gledati ovaj video!

Možda te zanima... 3D snimke pokazale kako bebina glava mijenja oblik tijekom poroda Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.