Trudnoća Trudnica 09. ožujka 2020.

Paracetamol u trudnoći povezan s kašnjenjem govora kod djece?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tim istraživača utvrdio je povišenu stopu kašnjenja govora kod djevojčica rođenih od majki koje su tijekom trudnoće najviše koristile lijekove bez recepta

Acetaminofen (Paracetamol), se općenito smatra prihvatljivim lijekom za ublažavanje boli tijekom trudnoće, no možda bi trebala razmisliti o izbacivanju te tablete. Nova studija je povezala upotrebu lijekova s ​​kašnjenjem govora kod ženske djece.

"Mislim da žene trebaju biti svjesne da upotreba acetaminofena u trudnoći možda nije tako 'bezopasna', kao što se nekoć mislilo, ali još ne bih zaključio da su skroz nesigurni u trudnoći", kaže Joshua Klein, glavni liječnik i reproduktivni endokrinolog iz New Yorka.

lijekovi trudnica Možda te zanima... Sigurni lijekovi za trudnice i dojilje Trudnoća

Tim iz Medicinske škole u Icahnu na Sinaju utvrdio je povišenu stopu kašnjenja govor kod djevojčica rođenih od majki koje su tijekom trudnoće najviše koristile lijekove bez recepta (poznate i kao paracetamol ili Tylenol).

Kao dio studije objavljene u European Psychiatry, istraživači su pregledali podatke u švedskoj skupini od 743 žene tijekom njihovog 8. do 13. tjedna trudnoće. Od žena, 59 posto ih je koristilo acetaminofen; korišteni su testovi za urin za provjeru prisutnosti lijeka.

Kad su djeca imala 30 mjeseci, 12,6 posto dječaka i 4,1 posto djevojčica kasnilo je u razvoju govora. Ali djevojčice čije su majke uzimale više od šest puta acetaminofen tijekom rane trudnoće imale su otprilike šest puta veću vjerojatnost kašnjenja u usporedbi s onima čije majke nisu uzimale lijekove. Kašnjenje u govoru je definirano kao upotreba manje od 50 riječi. Istraživači planiraju nastaviti istraživanje s djecom u dobi od 7 godina kako bi vidjeli kako se razvijao njihov govor. 

Moje dijete ne govori: Kako prepoznati kašnjenje i koja je uloga roditelja?

Ispitivanje govora dobar je prediktor za druge neurorazvojne probleme koje djeca mogu razviti, primjećuje dr. Sc. Shanna Swan, profesorica na Medicinskom fakultetu u Icahnu na Mount Sinai i viša autorica studije.

Ekipa Mount Sinai kaže da su rezultati u skladu s drugim istraživanjima koja su pokazala da majke koje koriste više lijekova tijekom trudnoće imaju djecu s nižim IQ-om i više problema s komunikacijom. Primjena acetaminofena tijekom trudnoće povezana je s poremećajem hiperaktivnosti deficita pažnje (ADHD) i simptomima autizma.

trudnica prehlada Možda te zanima... Trudnice, oprezno s lijekovima bez recepta i dodacima prehrani! Trudnoća

Nicole Alexandria Smith, docentica s Harvarda koja nije bila povezana sa studijom, ali je pregledala, kaže da se u studiji nije postavilo pitanje zašto su majke uzimale lijekove ili je li neko osnovno stanje moglo biti povezano s kašnjenjem govora.

Acetaminofen u trudnoći - da ili ne?

Što se tiče toga, uzimaš li ili ne acetaminofen u trudnoći, razgovaraj sa svojim liječnikom.

"Žene bi trebale ograničiti upotrebu Tylenola u trudnoći u onoj mjeri u kojoj je to moguće", kaže Swan. Rezultati ne pokazuju da su lijekovi uzrok kašnjenja govora, već samo da su promatrani.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili su da je oko 65 posto trudnica Amerikanki lijekove koristilo 2005. godine.

trudnica Možda te zanima... Je li opasno u trudnoći uzimati antibiotike? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.