Trudnoća Trudnica 06. rujna 2019.

NIFTY Plus - najcjelovitiji prenatalni test na tržištu

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nifty Plus je među trudnicama najomiljeniji izbor, daje iscrpnu i pouzdanu informaciju o zdravlju bebe dok je još u trbuhu

Obavila si prvi ginekološki pregled, mjerenje nuhalnog nabora i nalaziš se pred velikom odlukom. Odlučuješ se za Nifty test, međutim, ne znaš koji izabrati.

Što je NIFTY i što ću s njim dobiti?

NIFTY je neinvazivan prenatalni test kojega buduća majka radi u trenutku trudnoće, može ga napraviti već od 10. tjedna trudnoće nadalje. Neinvazivan znači da nije potrebno ulaziti u tijelo buduće majke i kao takav ne predstavlja nikakve rizike ili neželjene posljedice koje bi mogle uključivati krvarenja, slabost, preuranjeni porod ili rizik za pobačaj. Radi se analiza krvi buduće majke.
Rezultati NIFTY testa ti govore postoji li rizik da se tvoje dijete rodi s nekom od brojnih genetskih bolesti.

Koje vrste NIFTY testa postoje? 

 | Author: Promo Foto: Promo Postoje tri vrste testa, koje se razlikuju po broju analiziranih genetskih nepravilnosti. NIFTY Basic testira prisutnost tri najčešće trisomije, to su: Down, Edwards i Patauov sindrom. Djeca, rođena s nekim od tih sindroma imaju značajan rizik da se susretnu sa smetnjama u razvoju često s težim zdravstvenim problemima (srčanim greškama, nepravilnim radom žlijezda, crijeva, itd.). 

NIFTY Standard uz najučestalije trisomije testira također nepravilnosti (aneuploidije) spolnih kromosoma, koje se odražavaju u vidu tjelesnih i mentalnih promjena (razvojne teškoće, manja glava, smetnje govora, teškoće sa vidom, smanjena mišićna masa, itd.).

I na kraju tu je još NIFTY Plus. Nifty Plus je najcjelovitiji test na tržištu, analizira trenutno najveći broj kromosomskih poremećaja. Testira tri najčešće trisomije, aneuploidije spolnih kromosoma i više od 60 sindroma delecija i duplikacija koje uzrokuju ozbiljne razvojne poteškoće. Nifty Plus je među trudnicama najomiljeniji izbor, daje iscrpnu i  pouzdanu informaciju o zdravlju bebe dok je još u trbuhu. 

Preporuka majke

31-jednogodišnja Petra se slaže: "Mnoge trudnice misle da će beba biti zdrava, ako Nifty Basic ne pokaže nikakav rizik za genetske bolesti. Odsutnost jedne bolesti ne mora značiti da nema druge, to znači da Nifty Basic ne pokazuje prisutnost drugih genetskih nepravilnosti, recimo duplikacija, koje testira Nifty Plus. Ukoliko se odlučujete za Nifty, odaberite Nifty Plus. Tako ćete dobiti zaista cjelovitu informaciju o zdravlja vašeg djeteta."

Sve tri vrste testa analiziraju spol bebe - ukoliko ga želiš znati, naravno! Više o testu možeš pročitati na službenoj web stranici.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Vivala

    Drage moje, ja sam isto radila Nifty - ovaj super plus - Dobila sam u rezultatu neki sindrom za koji do tada nikad čula nisam. Ne bih to dobila da nisam uzela taj PLUS... radilo se o nekoj mikrodeleciji. Mikrodelecija. Hm... Prije toga sam čula da je Nifty 99% posto siguran - tj. da su rezultati sigurni. Onda kad sam dobila rezultat ginekologica je isto bila u šoku i počela sa mnom pričati o prekidu trudnoće jer naime, sindrom je toliko težak da bebica neće moći preživjeti. Suprug i ja plakali kao kišna godina jer smo znali i spol već...uglavnom hvala Bogu išli smo se raspitivati kod drugih doktora...nalazi su sve samo ne pouzdani...O točnosti nalaza ovisi toliko toga... udio fetalne dna, onda ovisno o sindromu piše vjerojatnost neka...kod mene je pisalo n/a - što znači da nije dovoljno istraživanja rađeno da bi se znalo... kasnije sam na engleskom pročitala da je svega 144 nalaza takvih dobiveno i da je od njih ne sjećam se više njih 30 valjda se dalje podvrglo ispitivanju da bi na kraju 7 bilo pozitivno i svega 1 dijete na kraju je zaista imalo taj sindrom... tako nešto je bilo...  Hvala puno liječnicima zbog kojih se nisam prestala boriti. Apeliram na sve koje eventualno budu čitale ovo u budućnosti i nažalost doživjele isto što i ja - potražite stručnjake. Ja sam se obratila Sv.Duhu, divnom dr. Hafneru, sve najbolje mogu reći za njega.  naime, puno toga tu ne štima... npr. Nifty vam jamči besplatnu amnio kod Podobnika ako nalazi budu loši... a onda nazoveš tamo i Podobnik kaže da ima takvu gužvu da te ne može primiti... Hm... pa kakav je to ugovorni odnos... i da nalaze nemaju gdje analizirati jer im zbog korone nitko ne može nalaze odnijeti u Sloveniju... a rade s njihovim labaratorijem... Kad sam zvala čovjeka za Nifty - kontakt koji je imala moja ginekologica - znači čovjek koji je njihov distributer i koji je prodao taj test - ne javlja se danima. Na kraju dobijem poruku da se za sve upite javim mailom na službenu stranicu. Toliko o ljubaznosti i razumijevanju.... znači toliko toga krivo... 

  • andjelka85

    Nifty test je nepotpun i jako loseg kvaliteta. IDaleko je od savrsenog. ma mnogo lazno ppzitivnoh, osobito na trizomiju 13. U Hrvatskoj su detektirana i 2 lazno negativna. Od svoje ginekologice sam cula da je od nedavno u Hrvatskoj u poliklinici Salzer dostupan i najbolji test na svetu MateeniTGenome koji se radi u Americu,  koji snslizira SVE i i čija je ppuzdanost klinicki dokazana sa 100%.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.