Trudnoća Trudnica 06. rujna 2019.

NIFTY Plus - najcjelovitiji prenatalni test na tržištu

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nifty Plus je među trudnicama najomiljeniji izbor, daje iscrpnu i pouzdanu informaciju o zdravlju bebe dok je još u trbuhu

Obavila si prvi ginekološki pregled, mjerenje nuhalnog nabora i nalaziš se pred velikom odlukom. Odlučuješ se za Nifty test, međutim, ne znaš koji izabrati.

Što je NIFTY i što ću s njim dobiti?

NIFTY je neinvazivan prenatalni test kojega buduća majka radi u trenutku trudnoće, može ga napraviti već od 10. tjedna trudnoće nadalje. Neinvazivan znači da nije potrebno ulaziti u tijelo buduće majke i kao takav ne predstavlja nikakve rizike ili neželjene posljedice koje bi mogle uključivati krvarenja, slabost, preuranjeni porod ili rizik za pobačaj. Radi se analiza krvi buduće majke.
Rezultati NIFTY testa ti govore postoji li rizik da se tvoje dijete rodi s nekom od brojnih genetskih bolesti.

Koje vrste NIFTY testa postoje? 

 | Author: Promo Foto: Promo Postoje tri vrste testa, koje se razlikuju po broju analiziranih genetskih nepravilnosti. NIFTY Basic testira prisutnost tri najčešće trisomije, to su: Down, Edwards i Patauov sindrom. Djeca, rođena s nekim od tih sindroma imaju značajan rizik da se susretnu sa smetnjama u razvoju često s težim zdravstvenim problemima (srčanim greškama, nepravilnim radom žlijezda, crijeva, itd.). 

NIFTY Standard uz najučestalije trisomije testira također nepravilnosti (aneuploidije) spolnih kromosoma, koje se odražavaju u vidu tjelesnih i mentalnih promjena (razvojne teškoće, manja glava, smetnje govora, teškoće sa vidom, smanjena mišićna masa, itd.).

I na kraju tu je još NIFTY Plus. Nifty Plus je najcjelovitiji test na tržištu, analizira trenutno najveći broj kromosomskih poremećaja. Testira tri najčešće trisomije, aneuploidije spolnih kromosoma i više od 60 sindroma delecija i duplikacija koje uzrokuju ozbiljne razvojne poteškoće. Nifty Plus je među trudnicama najomiljeniji izbor, daje iscrpnu i  pouzdanu informaciju o zdravlju bebe dok je još u trbuhu. 

Preporuka majke

31-jednogodišnja Petra se slaže: "Mnoge trudnice misle da će beba biti zdrava, ako Nifty Basic ne pokaže nikakav rizik za genetske bolesti. Odsutnost jedne bolesti ne mora značiti da nema druge, to znači da Nifty Basic ne pokazuje prisutnost drugih genetskih nepravilnosti, recimo duplikacija, koje testira Nifty Plus. Ukoliko se odlučujete za Nifty, odaberite Nifty Plus. Tako ćete dobiti zaista cjelovitu informaciju o zdravlja vašeg djeteta."

Sve tri vrste testa analiziraju spol bebe - ukoliko ga želiš znati, naravno! Više o testu možeš pročitati na službenoj web stranici.

 

  • andjelka85

    Nifty test je nepotpun i jako loseg kvaliteta. IDaleko je od savrsenog. ma mnogo lazno ppzitivnoh, osobito na trizomiju 13. U Hrvatskoj su detektirana i 2 lazno negativna. Od svoje ginekologice sam cula da je od nedavno u Hrvatskoj u poliklinici Salzer dostupan i najbolji test na svetu MateeniTGenome koji se radi u Americu,  koji snslizira SVE i i čija je ppuzdanost klinicki dokazana sa 100%.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.