Trudnoća Beba u trbuhu 28. svibnja 2019.

Draga Trudnice, odlučuješ li između amniocenteze i Nifty testa?

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Amniocenteza sa sobom donosi rizik; može se dogoditi, da amniocenteza prouzroči pobačaj, preuranjeni porod, infekciju, krvarenje u trudnoći i druge neugodnosti, a jedan od velikih nedostataka je što trudnice koje ju naprave, prolaze dugačko razdoblje iščekujući rezultat

Možda su rezultati mjerenja nuhalnog nabora lošiji od normalnog, možda spadaš u skupinu rizičnih trudnica, želiš biti potpuno sigurna u zdravlje svoje bebe….

Zapravo razlog i nije toliko važan, koliko je važno, za koji ćeš se prenatalni test odlučiti. Vjerojatno si u nedoumici, jer si u posljednje vrijeme dobila toliko informacija, da niti sama nisi sigurna, koji je od testova za tebe i tvojeg malog sustanara najbolji. Prvo te informacijama zasuo tvoj ginekolog, onda internet, pa prijateljice…. Čitaj dalje, zasigurno ćemo ti olakšati odluku.

Amniocenteza.

Amniocenteza je “stari” postupak dijagnosticiranja kromosomskog zdravlja naše djece, dostupan od 1981. godine. Invazivan postupak, gdje se iglom prodire kroz majčin trbuh do plodne vode. U plodnoj vodi se nalaze stanice ploda, odljuštene sa kože, tako da se dobije genetski materijal i na temelju njega ustanovljuje ima li plod neku od kromosomskih anomalija.

Taj zahtjevni postupak sa sobom donosi rizik; može se dogoditi, da amniocenteza prouzroči pobačaj, preuranjeni porod, infekciju, krvarenje u trudnoći i druge neugodnosti.

Amniocenteza se provodi između 15. i 20. tjedna trudnoće (optimalno 16-18 tjedna), rezultati su dostupni u roku 2-3 tjedna. Jedan od velikih nedostataka je upravo taj što trudnice koje ju naprave, prolaze dugačko razdoblje iščekujući rezultat. Amniocenteza je 100 % pouzdana.

Nifty test.

Nifty test je poznat već godinama u svijetu kao test za ustanovljavanje zdravlja ploda, zbog svoje cijene u Hrvatskoj je dostupan nekoliko godina. 

U odnosu na amniocentezu to je neinvazivna, potpuno sigurna metoda. Trudnici se, kao i kod uobičajenog laboratorijskog postupka, uzima krv iz podlaktice - u krvi trudnice nalazi se i bebina DNA, tako se pomoću najmodernije tehnologije analizom uzorka krvi u ustanovljuju kromosomske nepravilnosti ploda. Nifty test, zbog svojeg jednostavnog postupka, ne predstavlja nikakav rizik kako za majku tako niti za dijete, za razliku od amniocenteze. Rezultati Nifty testa dostupni su za oko 6-8 dana. Nifty test je više od 99% pouzdan, zbog toga možete biti sigurni u rezultate.

Velika prednost Nifty testa je činjenica da ga se može napraviti već od 10. tjedna trudnoće, tako rezultate prosječno dobijete dva mjeseca ranije nego kod amniocenteze!

U slučaju da je dvojba još prisutna, većina trudnica se danas odlučuje za neinvazivni Nifty test. Test se samostalno plaća, postupak je siguran, rezultati su dostupni u kratkom roku, zajedno sa drugim prednostima rade prevagu u odnosu na samu cijenu testa. Radi se o zdravlju tvoje bebe, to je ipak najvažnije, zar ne? 

Više o Nifty testu možete pročitati na web stranici.

  • andjelka85

    Zabluda je da Nifty test moze da zameni amniocentezu  To je tesr koji ne daje cijelu genetsku informaciju i koji je pun gresaka. Jedina prava zamena za amniocentezu je MaterniTGenome test koji se radi u Americi i anslizira sve. Od nredavno je dostupan i u Htvatskoj. www.safegenebalkan.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.