Trudnoća Beba u trbuhu 28. svibnja 2019.

Draga Trudnice, odlučuješ li između amniocenteze i Nifty testa?

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Amniocenteza sa sobom donosi rizik; može se dogoditi, da amniocenteza prouzroči pobačaj, preuranjeni porod, infekciju, krvarenje u trudnoći i druge neugodnosti, a jedan od velikih nedostataka je što trudnice koje ju naprave, prolaze dugačko razdoblje iščekujući rezultat

Možda su rezultati mjerenja nuhalnog nabora lošiji od normalnog, možda spadaš u skupinu rizičnih trudnica, želiš biti potpuno sigurna u zdravlje svoje bebe….

Zapravo razlog i nije toliko važan, koliko je važno, za koji ćeš se prenatalni test odlučiti. Vjerojatno si u nedoumici, jer si u posljednje vrijeme dobila toliko informacija, da niti sama nisi sigurna, koji je od testova za tebe i tvojeg malog sustanara najbolji. Prvo te informacijama zasuo tvoj ginekolog, onda internet, pa prijateljice…. Čitaj dalje, zasigurno ćemo ti olakšati odluku.

Amniocenteza.

Amniocenteza je “stari” postupak dijagnosticiranja kromosomskog zdravlja naše djece, dostupan od 1981. godine. Invazivan postupak, gdje se iglom prodire kroz majčin trbuh do plodne vode. U plodnoj vodi se nalaze stanice ploda, odljuštene sa kože, tako da se dobije genetski materijal i na temelju njega ustanovljuje ima li plod neku od kromosomskih anomalija.

Taj zahtjevni postupak sa sobom donosi rizik; može se dogoditi, da amniocenteza prouzroči pobačaj, preuranjeni porod, infekciju, krvarenje u trudnoći i druge neugodnosti.

Amniocenteza se provodi između 15. i 20. tjedna trudnoće (optimalno 16-18 tjedna), rezultati su dostupni u roku 2-3 tjedna. Jedan od velikih nedostataka je upravo taj što trudnice koje ju naprave, prolaze dugačko razdoblje iščekujući rezultat. Amniocenteza je 100 % pouzdana.

Nifty test.

Nifty test je poznat već godinama u svijetu kao test za ustanovljavanje zdravlja ploda, zbog svoje cijene u Hrvatskoj je dostupan nekoliko godina. 

U odnosu na amniocentezu to je neinvazivna, potpuno sigurna metoda. Trudnici se, kao i kod uobičajenog laboratorijskog postupka, uzima krv iz podlaktice - u krvi trudnice nalazi se i bebina DNA, tako se pomoću najmodernije tehnologije analizom uzorka krvi u ustanovljuju kromosomske nepravilnosti ploda. Nifty test, zbog svojeg jednostavnog postupka, ne predstavlja nikakav rizik kako za majku tako niti za dijete, za razliku od amniocenteze. Rezultati Nifty testa dostupni su za oko 6-8 dana. Nifty test je više od 99% pouzdan, zbog toga možete biti sigurni u rezultate.

Velika prednost Nifty testa je činjenica da ga se može napraviti već od 10. tjedna trudnoće, tako rezultate prosječno dobijete dva mjeseca ranije nego kod amniocenteze!

U slučaju da je dvojba još prisutna, većina trudnica se danas odlučuje za neinvazivni Nifty test. Test se samostalno plaća, postupak je siguran, rezultati su dostupni u kratkom roku, zajedno sa drugim prednostima rade prevagu u odnosu na samu cijenu testa. Radi se o zdravlju tvoje bebe, to je ipak najvažnije, zar ne? 

Više o Nifty testu možete pročitati na web stranici.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Sunny1511
    Sunny1511

    Ovo pišem za sve one trudnice koje trenutno pretražuju forume za bilo kakvu korisnu informaciju ili tračak nade za situaciju u kojoj se nalaze. Iza mene su 3 tjedna koja nikad neću zaboraviti. Bez nekog velikog promišljanja i informiranja, odlučila sam se napraviti Nifty test iako je UZV bio uredan i ništa nije ukazivalo na neku anomaliju. Rekoh, UZV je uredan, bit će i Nifty, a k tome ćemo saznati i spol bebe. Ko to može platit reklo bi se, ipak je glavna misao vodilja ovog testa nastavak mirne trudnoće, a to si sve mi želimo. Ja sam dobila sve samo ne mir. Nakon 7 dana primam poziv od doktora koji kaže da nije dobro, postoji visok rizik na trisomiju 18, odnosno Edwardsov sindrom, po svima nespojivo sa životom. Dogovaramo RACZ, a ja ni živa mi mrtva prolazim kroz sve to pitajući se jel moja beba dobro, kako se to meni moglo dogoditi. Nalaze sam čekala nešto više od 2 tjedna i u međuvremenu sam toliko čitala i istraživala da mi je bilo iskreno žao što sam taj test ikad napravila. Naime, nigdje kod nas se ne piše o stvarnoj točnosti takvih testova, osobito kad je riječ o rijetkim sindromima čije se anomalije u većini slučajeva mogu uočiti na UZV. Tko želi, neka prouči što znači PPV odnosno pozitivna prediktivna vrijednost koja bi se zapravo trebala gledati, a ne onih 99% točnosti o kojima svi govore.  Nalazi amniocenteze pokazali su da kod moje bebe nije pronađena niti jedna trisomija, odnosno uredan ženski kariotip. Da stvar bude još gora, moja prijateljica dobila je nalaz s visokim rizikom na Down i ona je morala na biopsiju korionskih resica koja je isto pokazala uredan nalaz.  Svi imamo pravo na svoje odluke i to poštujem, ali cure, ako želite raditi Nifty za mir u trudnoći, dvaput promislite ako znate da biste to dijete zadržale bez obzira na sve. Ako i ne znate, morate biti svjesne da Nifty nije dijagnostička pretraga i da ćete u slučaju lošeg nalaza svakako morati prolaziti kroz invazivni zahvat te ćete svakako svoju bebu izložiti dodatnom stresu i na kraju krajeva riziku koje takvi zahvati nose sa sobom. 

  • Jelenita

    Pisem Vam svoje iskustvo sa Nifty testom. Testiranje je pokazalo visok rizik za Dowon sindrom  1/20 šta je amniocenteza i potvrdila. U slučaju visokog rizika imate  pravo na besplatnu amniocintezu. Sada sam ponovno trudna 12 tjedana i opet sam radila Nifty mada sam imala pravo na amniocintezu besplatno međutim probala sam amniocintezu i nije ugodno kad Vam buše kroz trbuh i ulaze u vodenjak uvijek bi se prvo odlucila na Nifty samo iz razloga sto nije tako invazivan. Ako imate mogućnost da si platite Nifty ja bi  ga toplo preporučila svim zenama.

  • Vivala

    nakon lošeg niftyja, neki sindrom za kog nikad nitko nije čuo u Hrvatskoj...  - ide amnio - amnio je pokazao da je sve savrseno - i bebica je pored mene danas savrseno zdrava. nifty može itekako pogrijesiti! Ali oni tamo nabrajaju hrpu stvari samo da prodaju te plus varijante! Ginekolozi ipak govore da je točak 99% - to nije istina, niti blizu, ako čitate engleska istraživanja i ako čitate detalje o nifty testiranjima vidjet ćete da oni brojevi 99 uopće nisu ono što mi mislimo da jesu, samo marketing... ali prolazi zato što mi mame vidimo 99%... a to je drugim riječima...  kao da negdje piše 99% sigurno da su jaja zdrava... a zapravo ovisi: gdje si kupio jaja, čime je koka hranjena, kako si ih skladištio, koliko dugo su jaja stara, jel mjesec ili 3 mjeseca... jesi li ih razbio i držao vani 3 dana na sobnoj temperaturi i sl... kužite?!   Ako je nalaz točan - super, drago mi je i poštujem da netko želi to napraviti da se pripremi u slučaju ne do Bog nečeg lošeg... ali ako bude loš nalaz - nemojte se predati jer moguće je, moguće je da Nifty pogriješi i nije 99% siguran za ništa, a kamoli za sve sindrome koji se navode na popisu... 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.