Trudnoća Trudnica 12. veljače 2018.

Kozmetički sastojci koje trebate izbjegavati u trudnoći

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnici je najvažnije njezino zdravlje i zdravlje bebe u trbuhu, a zbog toga se mijenjaju neke navike i proizvodi koji se koriste. Donosimo vam popis sastojaka koje trebate izbjegavati u kozmetičkim proizvodima

Sigurno pazite na svoje zdravlje u trudnoći, odrekli ste se čaše vina uz ručak, prestali ste pušiti i s liječnikom ste već imali razgovor o tome koje namirnice trebate izbjegavati. Međutim, kada se radi o sastojcima u kremama s kojima njegujete tijelo i lice posve ste zbunjeni. To je posve razumljivo jer se na tima artiklima nalaze slova koja vam ništa ne znače.

Možda te zanima... Sastojci svakodnevnih proizvoda opasni za trudnice Trudnoća

Donosimo vam listu sastojaka koje trebate izbjegavati tijekom trudnoće i dok dojite kako biste izbjegli potencijalne rizike.

 • Aluminij klorid i aluminij klor hidrat - nalazi se u dezodoransima ili antiperspirantima, najvažnije je odabrati onaj koji ne sadrži aluminij, odnosno aluminijeve soli. Žene sklone alergijama trebale bi izbjegavati i parabene.
 • Beta hidroksi kiseline (BHA) - često se nalaze u tretmanima u kozmetičkim salonima i u brojim preparatima za kućnu upotrebu
 • Kreme za zaštitu od sunca - avobenzone (UVA), oxybenzone, octocrylene, homosalat, octisalate, menthyl anthranilate. Oxybenzone je sastojak krema za sunčanje koji omogućuje drugim sastojcima da prodru u kožu. Međutim, on može uzrokovati alergije, oštećenje stanica i hormonalne smetnje.   žena lice Možda te zanima... Dermatologinja savjetuje kako ublažiti akne u trudnoći Trudnoća
 • Diethanolamine (DEA) - nalazi se u proizvodima za kožu i kosu. Poznat kao potencijalni karcinogen (povezuje ga se s rakom želuca, jednjaka, jetre i mokraćnog mjehura). DEA također blokira apsorpciju holina (spada u vitamine B kompleksa), neophodnog za rad mozga. Smiju li trudnice bojiti kosu?
 • Dihydroxyacetone (DHA) - nalazi se u sprejevima za samotamnjenje i može biti štetan kada se udahne.
 • Formaldehid - Pojavljuje se i pod drugim imenima kao što je imidazolidinil urea, formalin i formalit. Sadrže ga proizvodi za ravnanje kose, lakovi za nokte i proizvodi za trepavice. Smiju li trudnice koristiti lak za nokte?
 • Parabeni - butilparaben, propilparaben, metilparaben i etilparaben. Često se koriste kao konzervansi. Jedan dio znanstvenika tvrdi da su opasni za naše zdravlje, jer narušavaju hormonalnu ravnotežu (ponašaju se kao estrogeni).
 • Hidrokinon - koristi se kod tretiranja hiperpigmentacije kože, odnosno vrlo je snažno sredstvo za izbjeljivanje kože
 • Ftalati - naftni derivati koriste se u parfemima, ruževima za usne, lakovima za nokte i kosu, odnosno u kozmetičkim preparatima koji imaju navedeno "fragrance" ili "parfum". kupka, trudnica Možda te zanima... Kupke u trudnoći - opuštajuće ili opasne? Trudnoća
 • Retinol - vitamin A koji se često koristi kao saveznik u borbi protiv starenja.
 • Toluen - dobiva destilacijom benzina ili suhom destilacijom kamenog ugljena i koristi se u lakovima i bojama za kosu. On može uzrokovati probleme s disanjem i imunitetom, mučninu i rak, a u trudnoći se povezuje s problemima u razvoju.

 Jesu li prirodna ulja za tijelo sigurna u trudnoći?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.