Trudnoća Trudnica 06. lipnja 2017.

Jesu li strije u trudnoći nasljedne?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često se čuje kako neke žene nisu dobile niti jednu striju, ne zato što su se posebno njegovale, već zbog toga što ih nisu imale niti njihove bake niti majke

Većina trudnica je u nedoumici ima li njega bilo kakav utjecaj na sprječavanje pojave strija. Često ste u prilici čuti kako vaša prijateljica nije dobila niti jednu striju ne zato što se njegovala, već zbog toga što ih nisu imale niti njezina baka niti majka.

Genetski faktor koji se veže za nasljeđivanje tipa kože i elastičnosti je bitan i određuje do koje se mjere ona može istegnuti u trudnoći, a da pri tom ne puknu kolageni vlakna.

trudnica koža Možda te zanima... Sve promjene kože u trudnoći: od mrlja do strija Trudnoća

No, klinički je dokazano da adekvatna njega u trudnoći smanjuje mogućnost nastanka strija i do 40 posto, bez obzira na genetske predispozicije žene. Ova ispitivanja su vršena preparatom koji sadrži shea butter, maslinovo ulje, kolagen i vitamin E.

Kreme protiv strija koje sadrže prirodne supstance, kao što su shea maslac, kakao maslac, pčelinji vosak, maslinovo ulje, bademovo ulje u kombinaciji s etarskim uljima (mandarina, lavanda), najbolji su izbor kada je u pitanju prevencija nastanka strija.

U slučaju izrazito suhe kože poželjna je i upotreba ulja protiv strija izrađenog na bazi maslinovog, bademovog i ulja od sjemenki grožđa. To mora biti aromaterapijsko ulje u kome su rastvorena odgovarajuća etarska ulja (mandarina, lavanda, geranijum). Ovako formulirane kreme i ulja omogućavaju prodiranje u duboke slojeve kože – kolagena, elastina, vitamina E, alantoina i uree.

Dakle, samo prirodne kreme mogu proći u dublje slojeve, odnosno omogućiti da koža bude nahranjena, čime joj je povećana otpornost i elastičnost i tako spriječeno pucanje i nastanak strija.

trudnički trbuh koža strije Možda te zanima... Protiv strija prirodnim uljima ili kupovnim kremama? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.