Trudnoća Trudnica 28. studenoga 2018.

Koliko su pouzdani rezultati mjerenja nuhalnog nabora?

Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na same rezultate mjerenja nuhalnog nabora može utjecati niz faktora kao što su: puna crijeva, prekomjerna tjelesna težina, micanje za vrijeme testa, manjak plodne vode, položaj fetusa

Svaka majka već se u ranim tjednima trudnoće susreće sa raznim prenatalnim testovima koji su važni, kako za nju tako i za njenu bebu. Naime, na taj način trudnica dobije potvrdu o tijeku svoje trudnoće, o razvoju i napretku ploda, o njegovom rastu te ima li neke kromosomske nepravilnosti.

Jedan od takvih testova je mjerenje nuhalnog nabora, napravi ga skoro svaka trudnica, a obično se radi između 10. i 14. tjedna trudnoće. Ultrazvukom se mjeri nabor na vratu ploda ispunjen tekućinom, a zove se nuhalni nabor. Ako je taj nabor u promjeru deblji od prosjeka to može biti rani znak za sindrom Downov, trisomiju 18 ili neke srčane nepravilnosti. Mjerenje nuhalnog nabora može ukazivati na gore navedene poremećaje kod ploda, ali nažalost nije točan pa ne može sa sigurnošću reći je li neki od poremećaja zaista prisutan. Kod mjerenja nuhalnog nabora 30 posto slučajeva sindroma Down ostane nedetektirano. Tako postoji mogućnost da će test ukazivati na komplikacije tamo gdje ih zapravo nema, a i obrnuto.

Možda te zanima... Prenatalni testovi već od 9. tjedna trudnoće Trudnoća

Na same rezultate mjerenja nuhalnog nabora može utjecati niz faktora kao što su: puna crijeva, prekomjerna tjelesna težina, micanje za vrijeme testa, manjak plodne vode, položaj fetusa i sl. 

 | Author: Promo Foto: Promo

U većini slučajeva kada je nuhalni nabor povećan to je pokazatelj da bi dijete moglo imati Downov sindrom, ali to u pravilu nije tako. Ako rezultati tvojih testova u ranoj trudnoći pokazuju povećan rizik za kromosomske nepravilnosti, tvoj će te ginekolog uputiti na daljnje pretrage. Najsigurniji i visoko pouzdan test je NIFTY. On može detektirati Downov sindrom i ostale kromosomske nepravilnosti i to već od 10. tjedna trudnoće i s točnošću većom od 99 posto. Test NIFTY tako sa sigurnošću može otkriti rizik od kromosomopatija, a detektira i spol tvog djeteta.

Test NIFTY napravi se jednostavnim vađenjem majčine krvi iz vene podlaktice. Naime u majčinoj krvi nalazi se DNK djeteta koja se analizira u laboratoriju te se utvrđuje postoji li rizik od kromosomskih nepravilnosti.

Možda te zanima... Mame otkrivaju: Zašto smo se odlučile za prenatalni test? Trudnoća

Puno roditelja odlučuje se za test NIFTY i u slučajevima kada je nuhalni nabor uredne veličine. Naime žele biti sigurni te umireni za vrijeme trudnoće.

Naime test NIFTY napravilo je već više od 3 milijuna trudnica diljem svijeta budući da je to najkompletniji i najpouzdaniji test, a rezultati su za 6 do 10 dana.

Ako te zanima više o testu NIFTY, posjeti stranicu www.nifty-test.hr . Tamo ćeš pronaći odgovore i na neka druga pitanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.