Trudnoća Trudnica 29. listopada 2018.

Istine i mitovi o trudnoći koji će zanimati svaku buduću mamu

Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice obično obasipaju raznoraznim mitovima, sigurno si i ti čula neke od njih. Koji su od tih mitova istiniti?

Česti posjeti toaletu - ISTINA

Hormonske promjene koje se događaju u tvojem tijelu dovode između ostalih do pojačane potrebe za mokrenjem, to može također biti i jedan od prvih simptoma trudnoće. Kako trudnoća odmiče potreba za mokrenjem može biti sve češća, kako maternica raste tako raste i pritisak na mokraćni mjehur pa je tako osjećaj napunjenosti mjehura češći. Možeš se slobodno opskrbiti wc papirom! 

Trudnicama se ne preporučuje kupanje - MIT

Kupanje i plivanje ima pozitivan učinak na trudnice – zapravo je to jedna od najboljih aktivnosti u trudnoći jer njeguje muskulaturu! Time je mit o zabrani kupanja izbrisan! Istina je da se preporučuje kupanje u čistim jezerima i moru, a ne bazenima zbog povećanog rizika od razvoja vaginalnih upala ili infekcije unutarnjih spolnih organa. Hormoni u trudnoći također mijenjaju floru rodnice čineći ju podložnijom za razvoj upale.

Možda te zanima... Trudna sam i što sad? Trudnoća

Trudnicama je zabranjen posjet saunama i jacuzzijima - ISTINA

Kako plivanje ima pozitivan učinak na trudnicu tako kupanje u jacuzzi kadi ili posjet sauni može biti jako opasno. Kupanje u vodi čija je temperatura viša od 35 stupnjeva može uzrokovati pad krvnog tlaka, manjak kisika za plod, vrtoglavicu, slabost, može ugroziti uredan razvoj ploda, posebice u prvom tromjesečju. Ne izlaži se tuširanju vrućom vodom ili neka to ne traje duže od 10 minuta!

 | Author: promo Foto: promo

Prvo tromjesečje je najrizičnije - ISTINA

Prva tri mjeseca su za tvoju bebu najvažniji. Od prvog do osmog tjedna trudnoće oblikuju se svi glavni organi, plod je tada jako osjetljiv na sve štetne tvari koje  unašaš u svoje tijelo (alkohol, nikotin, lijekovi…). U tom trenutku je rizik od spontanog pobačaja najveći, tada se razvijaju kromosomska oboljenja koja mogu trajno utjecati na djetetov život. Ona se mogu lako otkriti već od 10. tjedna trudnoće uz pomoć NIFTY testa – koji analizira uzorak krvi trudnice, budući se u njemu nalazi i DNA ploda. Korištenjem najnaprednije tehnologije može se utvrditi postojanje rizika da se dijete rodi sa jednom od najčešćih genetskih bolesti. Test je siguran, ne dovodi ni u kojem slučaju, do rizika od pobačaja, nema nikakvih vanjskih utjecaja na plod, pouzdan je i siguran, zato ga preporučuju ginekolozi diljem svijeta! U Hrvatskoj je više od 60 ordinacija i klinika partner NIFTY testa, za više informacija klikni na službenu stranicu.

Saznati ćeš koje sve kromosomske bolesti test otkriva, koja mu je cijena i video postupka vađenja krvi za NIFTY test. Oduševiti ćeš se jednostavnošću cijelog postupka !

Tegobe sa spavanjem - ISTINA

Tegobe sa spavanjem su jedne od najčešćih u trudnica, najviše dolaze do izražaja u posljednjem tromjesečju trudnoće. Veliki trbuh podržava spavanje na lijevom ili desnom boku, udobnost zbog neudobnih položaja u vlastitom krevetu postaje prošlost. Tako među muke trudničinog spavanja dodajemo i česte posjete toaletu, a mnoge trudnice se žale i na noćnu tjelovježbu svojih malih podstanara. 

Možda te zanima... 10 korisnih savjeta za nove trudnice i opušteniju trudnoću Trudnoća

Izbjegavanje mačaka - MIT

Druženje sa mačkama je za vrijeme trudnoće posve sigurno. Istina je, međutim, da se potrebno paziti mačjeg izmeta jer on može biti uzročnik toksoplazmoze koja pak može imati ozbiljne posljedice nad plodom. Zaražena trudnica može biti u potpunosti bez znakova bolesti, zaraza za plod svejedno predstavlja opasnost, postoji rizik od pobačaja, prijevremenog poroda, mrtvorođenčeta ili se beba može roditi sa različitim kliničkim simptomima zaraze. Ukoliko si toksoplazmozu preboljela prije trudnoće tada si na nju imuna i tvoja je beba u potpunosti zaštićena.

Tjelovježba

Trudna si, ne bolesna! Gibanje u trudnoći je preporučljivo, djeluje dobro na tvoje tijelo koje se tako priprema za porođaj! Naravno, trebaš odabrati oblik aktivnosti koji će na tvoje trudničko tijelo imati pozitivne učinke, to uključuje jogu za trudnice, istezanje, vožnju bicikla, plivanje, šetnje prirodom… Kombiniranjem navedenih aktivnosti ćeš se sigurno osjećati bolje i imati ćeš više energije! 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.