Trudnoća Trudnica 27. srpnja 2018.

Prenatalni testovi - saznajte više o zdravlju svoje nerođene bebe

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Cilj svih prenatalnih testova je isti: pružiti budućim roditeljima informacije o kromosomskom zdravlju njihove nerođene bebe kako bi se još tijekom trudnoće mogli početi pripremati na rođenje bebe s kromosomskim poremećajem i kako bi imali više vremena za informirati se kakve mogućnosti tretmana i terapija nudi suvremena medicina

Drage trudnice, drage buduće mamice!

Znate li kako beba izgleda već u 10. tjednu trudnoće?

Jeste li znali da plod već u 3. tjednu trudnoće ima određen spol, boju očiju i kose, a u 10. tjednu moguće je pomoću najnaprednijih laboratorijskih analiza ustanoviti postoji li rizik da će se beba roditi s nekim kromosomskim poremećajem?

Premda je takav veliki napredak medicine i znanosti zapravo veliki korak ka boljoj kvaliteti života čovječanstva, mnogi budući roditelji i dalje su uznemireni tom činjenicom. Kromosomski poremećaji već dugo nisu tabu tema, već upravo suprotno. Ako se želimo što bolje nositi s njima, moramo ih što bolje i poznavati.

Možda te zanima... Spol bebe može se saznati već od 10. tjedna trudnoće Trudnoća

Ključne razlike između prenatalnih testova

Prenatalni testovi prvenstveno se razlikuju po načinu testiranja i analiziranja rezultata. Najpoznatija invazivna metoda je amniocenteza kod koje se pod kontrolom ultrazvuka iglom prodire u maternicu kroz trbuh trudnice kako bi se prikupio uzorak plodne vode za analizu, a izvodi se između 15. i 20. tjedna trudnoće. Rezultati se čekaju i do 4 tjedna, a nakon amniocenteze postoji rizik od krvarenja, infekcija, prijevremenog poroda te čak i spontanog pobačaja!

 | Author: promo Foto: promo

Među najsigurnije i najjednostavnije prenatalne testove spada test NIFTY koji je neinvazivan, što znači da se ne prodire u tijelo trudnice. NIFTY se može napraviti već od 10. tjedna trudnoće jednostavnim vađenjem krvi iz ruke trudnice, jer se u krvi trudnice nalazi i izvanstanična fetalna DNK. Uzorak krvi analizira se najnaprednijom tehnologijom za sekvenciranje DNK u jednom od najsuvremenijih laboratorija na svijetu. Rezultati testa NIFTY dobivaju se u roku od 6-8 dana od vađenja krvi, a za razliku od amniocenteze, s testom NIFTY ne postoji rizik od spontanog pobačaja i drugih komplikacija.

Zašto se sve više trudnica odlučuje za prenatalni test?

Prenatalni testovi ne znače pobačaj

Cilj svih prenatalnih testova je isti: pružiti budućim roditeljima informacije o kromosomskom zdravlju njihove nerođene bebe kako bi se, u slučaju da se potvrdi da beba ima neki kromosomski poremećaj, mogli još tijekom trudnoće početi pripremati na rođenje bebe s kromosomskim poremećajem i kako bi imali više vremena za informirati se kakve mogućnosti tretmana i terapija nudi suvremena medicina.

Test NIFTY, koji Vam s točnošću većom od 99 % može reći kakav je rizik da je kod Vaše bebe prisutan jedan od najčešćih kromosomskih poremećaja, možete napraviti u jednoj od 130 ginekoloških ordinacija i poliklinika u Hrvatskoj. NIFTY je najpotpuniji i najpouzdaniji neinvazivan prenatalni test na svijetu koji je do sad napravilo više od 3 milijuna trudnica. Test NIFTY je vrlo jednostavan jer se radi samo o vađenju krvi trudnici iz pregiba na ruci, što ga čini i najsigurnijim prenatalnim testom kod kojeg ne postoji nikakav rizik ni za nerođenu bebu ni za trudnicu. Rezultati se dobivaju jako brzo, za samo 6-8 dana, a s obzirom na to da se radi o analizi DNK, NIFTY Vam jako rano može otkriti i spol Vaše bebe.

Više informacija o testu NIFTY možete pronaći na internetskoj stranici www.nifty-test.hr, a možete nas kontaktirati i na broj telefona 091 95 55 476.

Možda te zanima... Odlučili ste napraviti prenatalni test? Što dalje? Trudnoća