Trudnoća Trudnica 28. lipnja 2018.

10 korisnih savjeta za nove trudnice i opušteniju trudnoću

Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudni ste? Pročitajte 10 korisnih savjeta koji će vam pomoći u potpunom uživanju u trudnoći

Nakon što saznate da ste trudni, prvi je korak jednostavan: recite svom partneru i razveselite ga! Vjerujemo da s veseljem dolazi i mrvica straha i zato smo za vas pripremili 10 korisnih savjeta kako bi se čim prije upoznali s novonastalom situacijom!

1. Pobrinite se za vitamine

Kvalitetna i raznolika prehrana tijekom trudnoće je još važnija, a također je povećana i potreba vašeg organizma za vitaminima. Jedan od najvažnijih vitamina potrebnih u ranoj trudnoći je folna kiselina koja sprečava urođene mane kod bebe, a ginekolozi je preporučuju uzimati u većim količinama čak i tijekom planiranja trudnoće (400 do 600 mikrograma na dan).

2. Odreknite se alkohola i cigareta

Sigurno vam je samo po sebi jasno da pušenje cigareta i konzumiranje alkohola tijekom trudnoće mogu uzrokovati ozbiljne probleme vašoj bebi. Naime, alkohol ograničava fizički i psihički razvoj ploda, a može uzrokovati i fetalni alkoholni sindrom. Umjesto čaše vina radije popijte limunadu ili svježe istisnuti voćni sok koji će vašem tijelu osigurati puno korisnih tvari i vitamina. Kao i alkohol, vašoj nerođenoj bebi jako štete i cigarete pa bi bilo najbolje da se što prije odreknete ove vrlo štetne navike.

3. Odaberite svog ginekologa

Možda već imate odabranog ginekologa, a možda i ne. U svakom slučaju, sada je pravi trenutak da odaberete onog pravog u kojeg ćete imati dovoljno povjerenja i kojem ćete povjeriti vođenje svoje trudnoće. U slučaju da imate neke druge zdravstvene probleme ili povijest nasljednih bolesti u obitelji, razmislite o dodatnom savjetovanju liječnika specijaliziranih u tom području.

4. Naručite se na prvi pregled u trudnoći

Ginekolog će vas najvjerojatnije naručiti na prvi pregled u trudnoći između 8. i 12. tjedna trudnoće. Na prvom pregledu ginekolog će utvrditi razvija li se trudnoća unutar maternice, je li u pitanju jednoplodna ili blizanačka trudnoća te kuca li bebi srce (da, već ovako rano moći ćete na ultrazvučno vidjeti otkucaje srca svoje bebe). Osim toga, ginekolog će vas uputiti na pretrage krvi kako bi se vidjela kompletna krvna slika, odredila vaša krvna grupa i RhD faktor. Također, ginekolog će vas savjetovati o važnosti pravilne prehrane u trudnoći, uzimanju folne kiseline i drugih vitaminskih pripravaka te tjelesnoj aktivnosti u trudnoći.

5. Razmislite o svom načinu života

Trudnice moraju izbjegavati stresne situacije, obavljanje napornog posla te određenu vrstu hrane. Razgovarajte sa svojim poslodavcem o prilagodbi radnih zadataka vašem novom stanju, a sami se pobrinite da konzumirate kvalitetnu i raznovrsnu hranu. Sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso (sve od sushija do srednje jako pečenog odreska) opasno je za trudnice jer je idealna hranjiva podloga za razvoj opasnih bakterija koje uzrokuju toksoplazmozu – opasnu infekciju koja može uzrokovati teške ozljede oka i mozga.

 | Author: Promo Foto: Promo

6. Istražite svoje obiteljsko stablo

Raspitajte se kod članova svoje obitelji je li u obiteljskoj povijesti bolesti bilo slučajeva komplikacija pri porodu i kromosomskih ili nasljednih bolesti poput Downovog sindroma i anemije srpastih stanica. Ove informacije su jako bitne vašem ginekologu i mogu mu pomoći u pronalasku i sprečavanju mogućih komplikacija tijekom trudnoće ili poroda.

Najčešće se oko 12. tjedna trudnoće radi prvi detaljniji ultrazvučni pregled na kojem se, između ostalog, određuje i debljina nuhalnog nabora koji je jedan od ultrazvučnih markera koji ukazuje na povećanu vjerojatnost prisutnosti kromosomskog poremećaja kod ploda. Na tom pregledu ginekolog će vas informirati i o drugim preporučljivim prenatalnim testovima pomoću kojih također možete u vrlo ranoj trudnoći saznati više o kromosomskom zdravlju svoje nerođene bebe. Jedan od ovih testova je i test NIFTY koji na potpuno siguran način može otkriti Downov sindrom i ostale najčešće kromosomske poremećaje ploda. Više informacija o testu NIFTY možete pročitati na dnu ovog članka!

7. Idite u shopping

Konačno imate dobar izgovor za shopping! S obzirom na sve promjene vašeg tijela koje vas očekuju tijekom trudnoće, trebat će vam posebna odjeća za trudnice, udoban grudnjak, a možda i nove cipele. Ne zaboravite i na odjeću i potrebnu opremu za bebu, novi namještaj za bebinu sobu, kolica za prve šetnje u prirodi i sve ostale dodatke koje ste do sada samo gledali u izlozima trgovina.

8. Pratite kako se osjećate

Trudnoća sa sobom donosi i različite promjene raspoloženja koje su povezane s hormonskim promjenama koje se događaju u vašem tijelu. Više od polovice žena tijekom trudnoće doživi osjećaje tjeskobe i depresije. Ako ste i vi jedna od njih, svakako razgovarajte s nekime o tome kako se osjećate ili potražite stručnu pomoć.

9. Odlučite kada ćete objaviti najljepšu vijest

Trudnoća je zasigurno jedna od najljepših vijesti koje ćete ikada podijeliti sa svojom obitelji i prijateljima. Nakon što završi prvo tromjesečje trudnoće, rizik od spontanog pobačaja značajno je manji nego na početku trudnoće pa je tada idealan trenutak da vi i partner svima veselo objavite da očekujete prinovu.

10. Uživajte i veselite se!

Ovih devet mjeseci trudnoće proći će vam brže nego što možete zamisliti! S obzirom na to da je to najposebnije razdoblje u životu žene, probajte se opustiti, duboko udahnite i počnite uživati u ovim čudesnim trenucima. Razmazite svoju dušu i tijelo i ne zaboravite da je trudnica uvijek na prvom mjestu!

Zašto je dobro napraviti test NIFTY?

Test NIFTY najvjerojatnije će vam spomenuti vaš ginekolog, kao i druge prenatalne testove, nakon 10. tjedna trudnoće kada je najprikladnije vrijeme za otkrivanje kromosomskih poremećaja ploda. Tijekom trudnoće, u krvi trudnice nalazi se i izvanstanična fetalna DNK, tako da je za analizu testom NIFTY potreban je samo uzorak krvi trudnice dobiven standardnim postupkom vađenja krvi. Uzorak krvi zatim se šalje u jedan od najmodernijih laboratorija na svijetu u kojem se krv analizira najnaprednijom tehnologijom za analizu DNK, a rezultati testa dobivaju se u roku od 6-8 dana.

Rezultati testa NIFTY govore koliki je rizik, tj. vjerojatnost da je kod bebe prisutan jedan od analiziranih kromosomskih poremećaja. U slučaju da je rizik nizak, trudnoća se dalje prati standardnim pregledima i pretragama, a trudnica može mirno uživati u ostatku trudnoće i bezbrižno iščekivati rođenje svoje bebe. U slučaju visokorizičnog rezultata testa NIFTY, preporučuje se potvrda dijagnostičkim postupkom kao što je amniocenteza kako bi se potvrdilo da je kod bebe stvarno prisutan kromosomski poremećaj, tj. kako bi se postavila definitivna dijagnoza, što budućim roditeljima omogućava da istraže mogućnosti terapija koje pruža moderna medicina i da se na vrijeme pripreme na rođenje bebe koja će trebati posebnu skrb.

Više informacija o testu NIFTY možete pronaći na internetskoj stranici Nifty-test.hr ili na Facebooku

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.