Trudnoća Trudnica 15. ožujka 2018.

Odlučili ste napraviti prenatalni test? Što dalje?

Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte gdje možete napraviti neinvazivan prenatalni test NIFTY i kako izgleda taj postupak nakon kojeg ćete dobiti precizne i pouzdane informacije o genetskom zdravlju svoje bebe

“Hvala Vam na ukazanom povjerenju” , riječi su koje čujete na kraju telefonskog razgovora tijekom kojeg ste dobili sve informacije u vezi testa NIFTY. Jedini je problem što, od prevelikog uzbuđenja, polovicu informacija koje ste čuli niste uspjeli zapamtiti. Ne brinite se, cijeli postupak je izuzetno jednostavan!

Gdje mogu napraviti test NIFTY?

Bez obzira na to gdje se nalazite, NIFTY diljem Hrvatske ima svoje partnerske ginekološke ordinacije i poliklinike u kojima možete napraviti test. Informaciju gdje se nalazi Vama najbliži NIFTY partner dobit ćete tijekom telefonskog razgovora s članovima tima NIFTY. Termin za vađenje krvi za test NIFTY možete dogovoriti direktno s ginekološkom ordinacijom ili poliklinikom. Popis partnerskih ginekoloških ordinacija i poliklinika možete pronaći na linku

Možda te zanima... NIFTY test je napravilo već više od 2 milijuna trudnica u svijetu Trudnoća

Posjet ginekologu

Kad dođe dan za vađenje krvi za test NIFTY, u našoj partnerskoj ginekološkoj ordinaciji ili poliklinici, ginekolog će prvo napraviti kratak ultrazvučni pregled kako bi se potvrdilo da su prisutni otkucaji srca te kako bi se odredilo koliko ste točno trudni jer se NIFTY može napraviti od 10. tjedna trudnoće.

 | Author: promo Foto: promo

Nakon toga, ginekolog će vam dati obrazac „Informirani pristanak“ koji je potrebno detaljno pročitati te potpisati (jedan primjerak ovog obrasca ostaje vama). U ovom dokumentu detaljno je objašnjeno sve o čemu ste već razgovarali sa svojim ginekologom prije nego što ste donijeli odluku da napravite ovaj test: karakteristike i ograničenja testa, mogućnosti i svrha testiranja, kao i pouzdanost, rizici i ograničenja ovog testa te značenje rezultata. Nakon potpisivanja Informiranog pristanka, ginekolog će u NIFTY-jevu on-line bazu pacijentica upisati osnovne podatke o vama, kao i detalje o trudnoći. Ova baza podataka služi za praćenje svakog uzorka krvi i kroz nju se vrši cjelokupna komunikacija s centralnim laboratorijem kompanije BGI u kojoj se provodi test NIFTY. Nakon toga, pristupa se prikupljanju uzorka krvi za test NIFTY.

Vađenje krvi

Postupak vađenja krvi za test NIFTY vrlo je jednostavan. Točnije, sam postupak nije ništa drukčiji od standardnog „najobičnijeg“ vađenja krvi za osnovne biokemijske analize. Jedina razlika je u tome što kad vadite krv za test NIFTY ne morate biti natašte, nego slobodno možete jesti i piti jer to ne utječe na analizu testom NIFTY.

Uzorak krvi s popratnom dokumentacijom bit će spakiran u pripadajuću kutiju u posebnoj vrećici u kojoj se nalazi specijalan gel za održavanje temperature tijekom transporta. Kutija, dokumentacija i epruveta na sebi imaju jedinstveni bar kod koji je direktno povezan s vašim uzorkom krvi i vašim podacima upisanim u NIFTY aplikaciju tako da ne postoji mogućnost zamjene uzoraka jer se svaki uzorak radi individualno. Uzorak krvi bit će dostavljen certificiranim medicinsko-biološkim transportom u laboratorij kompanije BGI u Hong Kong gdje će se izvršiti izolacija i analiza izvanstanične fetalne DNK.

Možda te zanima... 'Moje drugo dijete i prvi prenatalni test' Trudnoća

Dobivanje rezultata testa

Rezultati testa NIFTY bit će dostavljeni ginekologu u roku od 6 do 8 dana od dana vađenja krvi. Ponekad je za izdavanje rezultata potrebno nekoliko dana više ili slanje dodatnog uzorka krvi na analizu, ali to nikako ne znači da će rezultati testa ukazivati na visok rizik prisutnosti kromosomskog poremećaja niti to predstavlja razlog za zabrinutost. Zahvaljujući našoj genetici svatko od nas je drugačiji i upravo je zato nekada potrebno izvršiti neke dodatne procedure i analizu kako bi se osigurala visoka kvaliteta usluge i visoka pouzdanost dobivenih rezultata. Ako to zahtijeva dan ili dva više – složit ćemo se, to nije velika vremenska cijena.

 | Author: promo Foto: promo Upravo zbog te preciznosti i visoke pouzdanosti rezultata, često im se javljaju buduće mame koje su se odlučile za neke druge testove, a koji nisu bili uspješno obavljeni te rezultati nisu stigli ni nakon slanja nekoliko uzoraka krvi i nakon nekoliko tjedana čekanja rezultata.

Prije izdavanja rezultata, svaki nalaz pregledava i odobrava genetičar u laboratoriju BGI. Nakon odobrenja rezultati se učitavaju u bazu pacijentica i vaš ginekolog vas obavještava da su rezultati dostupni. O pristiglim rezultatima obavijestit će vas ginekolog te vam objasniti značenje rezultataViše informacija o testu NIFTY možete pronaći na internetskoj stranici i Facebook stranici testa NIFTY.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.