Trudnoća Beba u trbuhu 30. ožujka 2017.

Prenatalni testovi već od 9. tjedna trudnoće

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Fetalna frakcija je postotak fetalne izvanstanične DNA u krvi trudnice, a točnost neinvazivnog prenatalnog testiranja ovisi o dobro određenoj fetalnoj frakciji čija se donja granična vrijednost razlikuje među komercijalno dostupnim testovima

Uz pozitivno prediktivnu vrijednost najvažnija vrijednost za rezultat testa je fetalna frakcija. Točnost neinvazivnog prenatalnog testiranja ovisi o dobro određenoj fetalnoj frakciji tj. udjelu fetalne DNA u cirkulaciji trudnice. Prema smjernicama struke, fetalna frakcija mora uvijek biti iskazana na nalazu. 

Zbog metode kojom se određuje, donja granična vrijednost fetalne frakcije (FF) razlikuje se među komercijalno dostupnim testovima. Testovi uglavnom koriste SNP tehnologiju za određivanje fetalne frakcije. Dok je za ostale tvrtke potrebna fetalna frakcija od minimalno 4 %, za Nateru je, zbog oko četiri puta većeg broja SNP koji se analiziraju za FF u odnosu na druge testove, dovoljna fetalna frakcija od 2.8 % da bi rezultati analize bili relevantni.  

Mogućnost analize uzoraka s niskim udjelom fetalne DNA važna je jer fetalna frakcija varira od trudnice do trudnice budući da ovisi o raznim čimbenicima (gestacijska dob, indeks tjelesne mase trudnice, tip aneuploidije, višeplodnost, mozaicizam, uzimanje antikoagulantnih lijekova). Zbog tako niske granice fetalne frakcije, za razliku od drugih tehnologija,  SNP tehnologijom je moguće provesti test već od 9. tjedna trudnoće.

Piše: Bojan Smrzlić, dr.med.

Saznajte više na internetskoj stranici Genos.

Možda te zanima... Kako odabrati neinvazivni prenatalni test? Trudnoća Možda te zanima... Koji čimbenici utječu na nalaze? Trudnoća medicinska potpomognuta oplodnja, liječnik, par Možda te zanima... Po čemu se razlikuju prenatalni testovi? Trudnoća trudnica Možda te zanima... Neinvazivni genetički prenatalni testovi tijekom cijele trudnoće Trudnoća

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Bruna

    Hm, zanimljivo. Nista ne razumijem, kao da fali najvazniji dio teksta 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.