Trudnoća Trudnica 23. srpnja 2018.

Spol bebe može se saznati već od 10. tjedna trudnoće

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako većina trudnica spol svoje bebe ne sazna sve do ultrazvučnog pregleda oko 20. tjedna trudnoće, 29-godišnja Martina saznala je spol svoje bebe već u 10. tjednu trudnoće

"Partner i ja živjeli smo zajedno već 7 godina, ali zbog drugih životnih interesa do sada nismo ozbiljno razmišljali o tome da imamo dijete. S druge strane, moram priznati da smo unatoč tome još prije 2 godine odabrali ime za svoju buduću princezu – Mia", ispričala nam je Martina.

Martina je 29-godišnja buduća mama koja nam je rado prepričala svoje iskustvo s trudnoćom. Iako još nisu planirali imati bebu, vijest o slatkom iščekivanju dočekana je s neizmjernom radošću i srećom, kako nam je ispričao budući tata.

Jako smo sretni jer se sve dogodilo neplanirano

"Kao i mnogi drugi mladi parovi, na prvo smo mjesto stavili karijeru, kupnju stana i osnivanje vlastitog doma, u koji smo se preselili prije par godina. Dogovorili smo se da ćemo s bebom i osnivanjem obitelji pričekati još neko vrijeme dok nam se ne poslože još neke stvari, ali na kraju nas je plusić na testu za trudnoću ipak preduhitrio. Sada, u osmom mjesecu trudnoće, jako smo sretni da se sve dogodilo baš tako neplanirano, jer smo shvatili da se zapravo onaj „pravi trenutak“ nikad ne bi dogodio jer jednostavno nikad ne možeš u potpunosti biti spreman za tako veliku odluku, odgovornost i promjenu u svojem životu", ispričao je budući tata.

medicinska potpomognuta oplodnja, liječnik, par Možda te zanima... Po čemu se razlikuju prenatalni testovi? Trudnoća

Martina je vrlo rano otkrila da pod njenim srcem kuca još jedno srce. Već se u 6. tjednu trudnoće počela drukčije osjećati i opažati različite promjene na svojem tijelu. Grudi su joj postale veće i jako osjetljive, na koži su joj se pojavili prištići, a izraziti umor tjerao ju je na popodnevni spavanac, što joj se prije trudnoće nikad nije događalo.

„Posumnjala sam da sam možda trudna i napravila kućni test za trudnoću te u šoku ustanovila da su moje sumnje potvrđene. Odmah sam nazvala svojeg ginekologa i naručila se za pregled na kojem je potvrđeno da sam trudna već 7 tjedana. Nakon što sam novost podijelila sa svojim partnerom, oboje smo počeli istraživati koji su nam sljedeći koraci", kaže Martina.

Tako se Martina najprije u teoriji upoznala sa svim pregledima i različitim prenatalnim testovima koji je očekuju u mjesecima koji slijede. Pozornost joj je privukao test NIFTY koji može otkriti kromosomske poremećaje ploda već u vrlo ranoj trudnoći i tako pružiti budućim roditeljima neprocjenjivu informaciju o zdravlju njihove nerođene bebe.

"Znala sam da me u trudnoći očekuje velik broj ultrazvučnih pregleda, vađenja krvi, analiza urina i još puno toga, ali prije trudnoće stvarno nisam znala da postoje testovi koji ti još za vrijeme trudnoće mogu reći da li beba ima neki kromosomski poremećaj. Nakon što sam otkrila test NIFTY, bila sam naprosto oduševljena! Je li stvarno moguće da je jedan tako jednostavan test toliko točan i opsežan? Test NIFTY je zapravo najjednostavniji postupak vađenja krvi koja se zatim šalje u laboratorij na naprednu i sofisticiranu analizu koja otkriva kakav je rizik da beba ima različite kromosomske poremećaje. Također se može otkriti i spol bebe, što se meni znatiželjnoj jako svidjelo", ispričala nam je Martina s osmjehom na licu.

Možda te zanima... 10 korisnih savjeta za nove trudnice i opušteniju trudnoću Trudnoća

Prenatalni test potpuno siguran za trudnicu i bebu

Test NIFTY je neinvazivan prenatalni test, što znači da se ne radi o invazivnom prodiranju u tijelo trudnice, zbog čega je ovaj test u potpunosti siguran kako za trudnicu, tako i za njenu nerođenu bebu. Ovaj test služi za otkrivanje rizika prisutnosti čak 70 različitih kromosomskih poremećaja kod nerođene bebe, a s obzirom na to da se radi o analizi DNK, NIFTY također može otkriti i bebin spol već od 10. tjedna trudnoće. 

"Jako mi se svidjelo što se test NIFTY može napraviti u vrlo ranoj trudnoći, odnosno već od 10. tjedna trudnoće, zahvaljujući čemu budući roditelji mogu već na početku trudnoće biti sigurni u kromosomsko zdravlje svoje nerođene bebe. Neprocjenjiv je taj osjećaj kad praktički na početku trudnoće možeš bez straha bezbrižno uživati u mjesecima koji slijede, a koji su zapravo najljepše razdoblje u tvom životu", kaže Martina.

Nakon što su porazgovarali o svemu, Martina i njen partner donijeli su odluku napraviti test NIFTY te se Martina naručila za ultrazvučni pregled i vađenje krvi za test NIFTY kod svojeg ginekologa, čija je poliklinika jedna od više od 130 partnerskih ginekoloških poliklinika i ordinacija u Hrvatskoj u kojima se može napraviti test NIFTY.

Možda te zanima... 'Moje drugo dijete i prvi prenatalni test' Trudnoća

"NIFTY sam napravila već u 10. tjednu trudnoće, a odlučili smo da želimo saznati i bebin spol. Moram priznati da smo partner i ja već 3 tjedna bebu zvali odabranim imenom – Mia. Međutim, kad me ginekolog nazvao da mi javi da očekujemo dječačića, partner i ja smo prasnuli u smijeh. Iako smo se odmah bacili u potragu za novim imenom, najvažnija nam je bila spoznaja da testom NIFTY nije otkriven nijedan od ispitivanih poremećaja. Zdravlje našeg sinčića nam je ipak najvažnije, a informacije dobivene testom NIFTY bile su pravi razlog za veselje", rekla je Martina.

Više informacija o testu NIFTY možete pronaći na internetskoj stranici www.nifty-test.hr.

Možda te zanima... Kako izgleda neinvazivni prenatalni test u trudnoći? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.