Trudnoća Trudnica 28. lipnja 2016.

Koja su prava trudnice koja radi na autorski ugovor?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnicu zanima ima li pravo na ikakvu naknadu ako dođe do čuvanja trudnoće ili bolovanje i je li ikako zaštićena, a na pitanja odgovara Pravna klinika

Trudna sam četiri mjeseca. Radim na Ugovor o autorskom djelu više od godinu dana i puno radno vrijeme od 8 sati dnevno, odnosno 40 sati tjedno. Zanima me koja su moja prava? Imam li pravo na ikakvu naknadu ako dođe do čuvanja trudnoće ili bolovanja? Pravo na rodiljnu naknadu? Jesam li ja kao trudnica na autorskom ugovoru ikako zaštićena?

Stranka je postavila sljedeća pitanja za koja smatra da su bitna za razrješenje njezina predmeta:

 1. Ima li stranka pravo na naknadu ako dođe do čuvanja trudnoće ili bolovanja?
 2. Ima li stranka pravo na rodiljnu naknadu?
 3. Kakva je pravna zaštita osobe koja radi na ugovor o autorskom djelu?

1. Osoba koja prima dohodak samo na temelju ugovora o autorskom djelu ne smatra se osobom u radnom odnosu već  nezaposlenom osobom. Nezaposlene osobe i osobe koje ostvaruju drugi dohodak nemaju pravo na naknadu plaće ili novčanu naknadu zbog privremene nesposobnosti za rad zbog komplikacija u vezi s trudnoćom i porodom, a prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju (NN: 80/13, 137/13). Stoga, stranka nema pravo na naknadu plaće za slučaj bolovanja zbog komplikacija u trudnoći.

Imaju li svi nezaposleni pravo na rodiljnu naknadu?

2. Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN: 85/08, 110/08, 34/11, 54/13, 152/14) propisuje da nezaposlene osobe počevši od dana rođenja djeteta, imaju pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada te pravo na novčanu naknadu za vrijeme korištenja tih prava. Pravo na rodiljnu poštedu od rada obvezno od rođenja djeteta do 70. dana od dana rođenja djeteta koristi majka djeteta. Majka djeteta ima pravo koristiti rodiljnu poštedu od rada do navršenog 6. mjeseca života djeteta, u neprekinutom trajanju. Nakon isteka 70. dana od dana rođenja djeteta, majka djeteta može radi zaposlenja ili samozaposlenja prekinuti korištenje prava na rodiljnu poštedu od rada. U tom slučaju otac djeteta ima pravo na korištenje preostalog dijela neiskorištenog prava, sukladno svom radnopravnom statusu, neovisno o radnopravnom statusu majke, ali samo uz pisanu suglasnost majke. 

trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Koliko je staža potrebno za punu rodiljnu naknadu?

Po isteku prava na rodiljnu poštedu od rada, roditelj ima pravo na roditeljsku poštedu od rada, koju može koristiti u trajanju:

 • do navršene prve godine života djeteta za prvo i drugo rođeno dijete,
 • do navršene treće godine života djeteta za blizance, treće i svako sljedeće dijete.

Za vrijeme korištenja tih prava, roditelj ima pravo na novčanu naknadu i to u visini od 1.663kn mjesečno. Također, za vrijeme korištenja prava na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada, roditelj ima prava iz obveznoga mirovinskog osiguranja i pravo na plaćene doprinose.

Ostala sam trudna na stručnom osposobljavanju

Uvjeti za ostvarivanje svih navedenih prava su:

1. da je roditelj hrvatski državljanin ili stranac s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj

2. da ima neprekidno prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje 3 godine

3. da je zdravstveno osiguran prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju

4. da se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije rođenja djeteta ili da se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavio:

 • u roku od 90 dana od dana završetka redovitog školovanja ili studija ili 30 dana od
 • dana završnog ispita
 • u roku od 30 dana od dana prekida redovitog školovanja ili studija ili
 • u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti ili primanja novčane naknade zbog privremene nesposobnosti za rad, ako u trenutku prestanka tih okolnosti ima najmanje 6 mjeseci neprekidnoga radnog staža

Također valja napomenuti da korisnici koji izgube status u obveznom zdravstvenom osiguranju, a nisu u roku od 30 dana stekli novi status osigurane osobe kod HZZO-a, gube pravo na daljnje korištenje ovog prava. Osim prava na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada, nezaposlenoj osobi pripada i pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete, a ona iznosi 2.328,20 kn. Nezaposleni roditelj će ostvariti pravo na jednokratnu novčanu potporu pod uvjetom da u vrijeme rođenja
djeteta ispunjava sljedeće uvjete:

 • da je hrvatski državljanin s prebivalištem ili stranac sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje 12 mjeseci
 • da je zdravstveno osiguran po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju

3. Za pitanja pravne zaštite osobe koja radi na temelju ugovora o autorskom mjerodavne su samo odredbe ugovora koje su stranke potpisale. Kako ovdje nije riječ o radnom odnosu, na isti se ne primjenjuje Zakon o radu, već Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, a za sva pitanja koja nisu uređena tim zakonom primjenjuju se odredbe Zakona o obveznim odnosima.

Rodiljni dopust u Hrvatskoj

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.