Roditelji Sretna mama 30. studenoga 2015.

Priznaje li se nezaposlenoj mami mirovinski staž?

mama, dvoje djece, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pravna klinika odgovara na pitanje priznaje li se mirovinski staž nezaposlenoj mami za vrijeme korištenja porodiljnog dopusta

Prvo dijete sam rodila 2011. Kako mi je tijekom porodiljnog, točnije dva dana prije nego što mi je dijete navršilo 6 mjeseci istekao ugovor, poslodavac mi ga nije produljivao. Nakon što mi je dijete navršilo godinu dana na HZZO-u su mi rekli da podnesem zahtjev na HZZ-u za isplatu staža, točnije onih drugih 6 mjeseci što sam bila na porodiljnom iako nisam bila u radnom odnosu. I dobila sam isplatu. Drugo dijete sam rodila 2013., ali nisam bila u nikakvom radnom odnosu te mi nitko nije rekao imam li pravo na isplatu za staž od HZZ-a iako sam pitala. Jesam li imala kakva prava?

mama, dvoje djece, beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nezaposlena majka za vrijeme korištenja prava na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada, sukladno članku 30. stavku 3. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/08, 110/08, 34/11, 54/13), ima prava iz obveznog mirovinskog osiguranja i pravo na plaćene doprinose prema posebnim propisima.

Imaju li svi nezaposleni pravo na rodiljnu naknadu?

Da biste bili sigurni je li vam za dotično razdoblje priznati mirovinski staž, predlažemo da se javite najbližoj područnoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta ili boravišta gdje možete podnijeti zahtjev da vam provjere da li vam je za vrijeme rodiljne i roditeljske poštede od rada zaista plaćen mirovinski staž od strane Republike Hrvatske. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.