Trudnoća Trudnica 07. studenoga 2014.

Imam li pravo na rodiljnu naknadu kod samozapošljavanja?

trudnica, par
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnica koja je s mužem prijavila projekt samozapošljavanja, nedavno je dobila posao na ugovor na određeno. Zanima je koja su joj prava i obveze ako dobije pozitivan odgovor za taj projekt.

S obzirom na dulje razdoblje nezaposlenosti sa suprugom sam poslala prijavu projekta samozapošljavanja na Hrvatski zavod za zapošljavanje. Nadamo se pozitivnom odgovoru, ali povratnu informaciju još čekamo. Međutim, redovitom prijavom na natječaj za posao u jednoj školi dobila sam pozitivan odgovor na to, odnosno posao zamjene na šest mjeseci. Također, u prvom sam tromjesečju trudnoće (što se ne kosi s navedenim poslovima). Zanima me koja su moja prava i obveze ako za projekt samozapošljavanja dobijemo pozitivan odgovor, a ja sam već prihvatila posao u školi?

Ako za projekt samozapošljavanja dobijete pozitivan odgovor imat ćete rok od 30 dana za dostavu dokaza o registraciji djelatnosti i prijavi radnog odnosa u najmanjem trajanju od 12 mjeseci nadležnim institucijama. S obzirom na to da će zbog navedene procedure postati razvidno da više niste nezaposlena osoba (ukoliko do toga ne dođe pri odobrenju zahtjeva za potporom), što je jedan od uvjeta za dobivanje potpora za samozapošljavanje, vjerujemo da ćete bez tih potpora i ostati. Ovo nužno ne znači da vaš muž neće dobiti navedene potpore nego će se to pitanje prosuđivati ovisno o vašoj zajedničkoj prijavi za projekt samozapošljavanja.

Što se vaših prava na rodiljne i roditeljske potpore tiče, sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/08, 110/08, 34/11, 54/13; u daljnjem tekstu Zakon) kao zaposlena ili samozaposlena osoba imate pravo na rodiljni dopust u trajanju od 28 dana prije očekivanog poroda do navršenih šest mjeseci života djeteta (čl. 12. st. 1. Zakona). Nakon isteka prava na rodiljni dopust imate pravo na roditeljski dopust, koji sukladno Zakonu, ukoliko ga koristi majka traje šest mjeseci (čl.13., st.1, Zakona).

S obzirom na to da ste u svome upitu istaknuli da ste duže vrijeme nezaposleni smatramo bitnim istaknuti odredbu Zakona prema kojoj za vrijeme trajanja rodiljna i roditeljska dopusta, zaposleni ili samozaposleni roditelj koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja u trajanju najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine ima pravo na novčanu naknadu koja iznos 50 posto proračunske osnovice odnosno iznos od 1.663,00 kune (čl. 24. st. 5. Zakona). Ukoliko za vrijeme trajanja porodiljnog dopusta ostanete nezaposleni (istekom ugovora na određeno vrijeme) to ne utječe bitno na vaša prava na rodiljne i roditeljske potpore s obzirom na to da je Zakonom propisano pravo nezaposlenoga roditelja na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada te naknadu plaće za vrijeme korištenja rodiljne i roditeljske poštede od rada također u iznosu 50 posto proračunske osnovice mjesečno, odnosno 1.663,00 kune (čl. 28.-30., Zakona). Važno je napomenuti da ste se u tom slučaju u roku od 30 dana od dana prestanka vašeg ugovora u radu prijaviti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje navedenu promjenu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Dragan@

    Odbijena porodiljna naknada jer nisam bila prijavljena na adresi par mjeseci dok nisam nasla novog stanodavca za adresu hrvatska hrvatska drzavljanka sta sada ucinit?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.