Trudnoća Trudnica 16. studenoga 2015.

Računa li se uplaćivanje mirovinskog kao staž za porodiljnu naknadu?

trudnica papiri
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnica koja si je sama uplaćivala mirovinsko osiguranje pita uzima li se to u obzir kao "staž" kod određivanja visine porodiljne naknade

Nakon završetka sezonskog rada nastavila sam sama uplaćivati staž, odnosno odlučila sam se za produženo mirovinsko osiguranje (oko 650 kuna mjesečno). Pritom ne plaćam zdravstveno osiguranje kojeg imam besplatno kao nezaposlena, dok dopunsko osiguranje plaćam. Cijelo vrijeme sam mislila da će mi u slučaju trudnoće, što se i dogodilo, vrijeme koje sam uplaćivala mirovinsko osiguranje služiti kao "staž" te da ću imati dovoljno mjeseci kako bih prvih 6 mjeseci porodiljnog imala barem minimalnu plaću u RH, da bih nedavno saznala da mi produženo mirovinsko osiguranje ne vrijedi kao staž u ovom slučaju! Je li to istina?

trudnica papiri | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Produženo mirovinsko osiguranje koje ste si sami uplaćivali ne ulazi u staž osiguranja koji se uzima u obzir za uvjet prilikom ostvarenja prava na novčanu naknadu u povećanom iznosu. On će vam se pribrojiti radnom stažu prilikom vašeg odlaska u mirovinu.

Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/08, 110/08, 34/11, 54/13, 152/14) u članku 6. stavku 1. točki 4. navodi da je staž osiguranja staž koji je fizička osoba ostvarila na temelju svog nesamostalnog ili samostalnog rada te na temelju naknade plaće nakon prestanka toga rada ostvarene prema propisima iz obveznog zdravstvenog osiguranja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.