Trudnoća Trudnica 09. veljače 2016.

Koliko iznosi naknada ako prekidam porodiljni zbog komplikacija?

beba majka trudnica trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pravna klinika odgovara koliki bi bio novčani iznos koji bi majka dobivala ako prekine drugi dio porodiljnog i otvori komplikacije u trudnoći

Zanima me može li se drugi dio porodiljne naknade prekinuti komplikacijama u trudnoći? Ako je to moguće, koliki bi mi bio prosjek daljnjeg primanja kod komplikacija s obzirom da još nisam tri mjeseca na drugom dijelu porodiljnog koji sada iznosi 2660 kn, a prvih 6 mjeseci djetetovog života je iznosio 5800 kn. U zdravstvenom su mi rekli da ako s porodiljnog prelazim na komplikacije nakon isteka porodiljnog, maksimalno primanje iznosi 2100 kn!

Ukoliko bi prekidali roditeljski dopust zbog privremene nesposobnosti za rad zbog komplikacija u vezi s trudnoćom i porođajem na vas bi se primjenjivale odredbe Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju (NN 80/13, 137/13), prema

beba majka trudnica trudnoća | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

kojemu, ako se naknada plaće ne može odrediti prema osnovici koju čini prosječni iznos plaće koji je osiguraniku isplaćen u posljednjih šest mjeseci prije nastupanja osiguranog slučaja, osnovicu za naknadu plaće čini plaća isplaćena do dana nastanka slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, odnosno pripadajuća plaća za mjesec za koji se određuje naknada plaće, s tim da tako određena osnovica, kada se naknada isplaćuje na teret sredstava Zavoda, ne može biti veća od najniže osnovice osiguranja koja služi za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, važeće za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je nastupio osigurani slučaj (čl. 54. st. 5., Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju).

Ovo je tako zbog toga što za vrijeme porodiljna dopusta niste primali plaće od poslodavca već porodiljnu naknadu te se stoga kao osnovica za izračun naknade uzima gore navedena osnovica za obračun doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

Najniža osnovica osiguranja koja služi za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje iznosi 2.779,00 kuna (čl. 3., Naredba o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna za 2014. godinu). Ovo konkretno u praksi znači da u tome slučaju nakon obračuna doprinosa na plaću i iz plaće ovisno o fondu radnih sati i broju radnih dana u mjesecu možete za vrijeme privremene nesposobnosti za rad nakon što ste prethodno bili na porodiljnom i roditeljskom dopustu dobiti naknadu najviše u iznosu od 2.220,00 kuna za pojedini mjesec (informacija o točnom iznosu dobivena od HZZO-a).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.