Trudnoća Trudnica 11. ožujka 2015.

Imam li pravo na rodiljnu naknadu ako je tvrtka u blokadi?

majka dijete beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pravna klinika odgovora čitateljici koja je na porodiljnom dopustu ponovno zatrudnjela hoće li dobivati naknadu i u kojem iznosu, ako joj tvrtka ne isplaćuje plaću ni plaća doprinose

Trenutno sam na porodiljnom dopustu i opet sam trudna. Vratila bih se na posao prije prvog rođendana prve bebe, kako bih mogla na idućem porodiljnom ostvariti punu plaću prvih 6 mjeseci. Tu nastaje problem. Tvrtka u kojoj radim je trenutno u blokadi i ne isplaćuju plaću niti doprinose. Zanima me mogu li ja svoja prava na punu plaću za idući porodiljni ostvariti ako se vratim na posao, a tvrtka za mene ne uplaćuje doprinose? I drugo, na koliko dugo bi se morala vratiti na posao za ostvarenje prava?

Sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/08, 110/08, 34/11, 54/13, 152/14) tijekom korištenja rodiljnog dopusta (dakle, najduže do navršenih 6 mjeseci života djeteta), korisnik ima pravo na naknadu plaće u iznosu od 100% od osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju (bez limita). Osnovica se određuje prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju (NN 80/13, 137/13) te se sukladno članku 54. stavku 1. navedenog Zakona računa kao prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih 6 mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće. Budući da je za ostvarivanje naknade plaće za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta u visini svoje plaće potrebno priložiti prosjek plaće isplaćen u posljednjih 6 mjeseci, mišljenja smo da je potrebno da na radu provedete najmanje šest mjeseci.

Kao posebni uvjet za ostvarivanje prava na naknadu plaće tijekom rodiljnog dopusta u iznosu od 100% od osnovice za naknadu plaće, bez limita, javlja se uvjet staža osiguranja (na temelju nesamostalnog ili samostalnog rada te primanja naknade plaće nakon prestanka tog rada ostvarene prema propisima iz obveznog zdravstvenog osiguranja), prema kojem osoba mora imati navedeni staž od 12 mjeseci neprekidno, odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine. Ukoliko navedeni uvjet nije ispunjen, korisnik i dalje ima pravo na rodiljni dopust, no naknada plaće tijekom istoga iznosi 50% proračunske osnovice (odnosno 1.663,00 kune). 

Kako ste naveli da je vaša tvrtka trenutno u blokadi i ne uplaćuje plaću niti doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ukoliko se vratite na posao, postojat će nekoliko opcija:

  • ukoliko ispunjavate gore navedeni uvjet staža osiguranja od 12 mjeseci neprekidno, odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine, a poslodavac vam nije isplatio niti jednu plaću ili je isplatio samo jednu plaću u propisanom šestomjesečnom razdoblju, kao osnovica za naknadu plaće uzima se plaća isplaćena do dana nastanka osiguranog slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, odnosno plaća pripadajuća prema ugovoru o radu, drugom ugovoru ili pojedinačnom aktu. Tako utvrđena osnovica za naknadu plaće, ne može biti viša od propisane najniže osnovice osiguranja koja služi za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje važeće za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je nastupio osigurani slučaj, umanjene za doprinose iz osnovice, porez i prirez. (prema članku 73. stavku 3. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja). Budući da sukladno Naredbi o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2015. godinu (NN 153/14) najniža mjesečna osnovica za obračunavanje doprinosa iznosi 2.780,05, prema neformalnim informacijama koje smo dobili iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, naknada koja bi vam u periodu korištenja rodiljnog dopusta bila isplaćena iznosila bi oko 2.200 kuna
  • ukoliko ispunjavate gore navedeni uvjet staža osiguranja od 12 mjeseci neprekidno, odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine, a poslodavac vam je isplatio minimalno 2 plaće u propisanom šestomjesečnom razdoblju, tijekom korištenja rodiljnog dopusta ćete imati pravo na naknadu plaće u visini svoje isplaćene plaće
  • ukoliko ne ispunjavate gore navedeni uvjet staža osiguranja, primat ćete naknadu plaće tijekom korištenja rodiljnog dopusta u iznosu 50% proračunske osnovice (odnosno 1.663,00 kune) prema članku 24., stavku 7. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Nakon navršenih 6 mjeseci života djeteta imate pravo na roditeljski dopust koji možete koristiti do osme godine života djeteta. Pravo na roditeljski dopust je osobno pravo oba zaposlena ili samozaposlena roditelja, koje oni koriste u trajanju od 8 (za prvo, drugo rođeno dijete), odnosno 30 mjeseci (za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete). U pravilu oba roditelja koriste roditeljski dopust, svaki u trajanju od 4 ili 15 mjeseci (ovisno o broju rođene djece) no ukoliko sukladno dogovoru, pravo na roditeljski dopust koristi samo jedan roditelj, isti koristi roditeljski dopust u trajanju od 6, odnosno 30 mjeseci. 

Naknada plaće tijekom roditeljskog dopusta u trajanju od prvih 6 mjeseci, odnosno 8 mjeseci roditeljskog dopusta isplaćuje se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće (100% od osnovice za naknadu plaće), ali ne može za puno radno vrijeme iznositi više od 80% proračunske osnovice mjesečno (maksimalno 2.660,80 kuna). Pritom može iznositi manje ako 100% od osnovice za naknadu plaće iznosi manje od toga iznosa, s tim da nikako ne može iznositi manje od 50% proračunske osnovice (1.663,00 kuna). U preostalom dijelu roditeljskog dopusta (nakon proteka tih prvih 6 mjeseci roditeljskog dopusta) naknada plaće iznosi 50% proračunske osnovice (1.663,00 kune).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.