Trudnoća Trudnica 30. prosinca 2019.

Kako prepoznati 3 najčešće kromosomske nepravilnosti za vrijeme trudnoće

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljudsko je tijelo nevjerojatna cjelina koja se sastoji od raznih dijelova. Kako bi naš organizam normalno radio važno je da svi dijelovi koji ga čine rade pravilno, to se odnosi i na mikroskopsku razinu, kao što je DNA. Taj dio, unatoč svojoj izuzetnoj sićušnosti, određuje posebna svojstva svakoga od nas.

Naš genetski zapis je pospremljen u 23 para kromosoma. Na samom začeću roditelji bebi daju svaki po 23 kromosoma, odnosno polovicu svojeg genetskog materijala.

Ti su kromosomi jako važni, svaka njihova nepravilnost ima veliki utjecaj na razvoj bebe. Ako jedna roditeljska spolna stanica ima 1 kromosom viška, to dovodi do trisomije, koja uzrokuje poteškoće i komplikacije. Trisomije koje su najčešće pri rođenju su trisomija 21, 18 i 13.

Možda te zanima... Mame podijelile svoja iskustva s prenatalnim testom Nifty Trudnoća

Trisomija 21 – Downov Sindrom

Najčešća kromosomska nepravilnost kod beba je trisomija 21, poznatija kao Down sindrom. Rizik da će se beba roditi s tim sindromom raste sa starosti trudnice – s 30 godina je na primjer 1 naprema 1000, s 35 je već 1 naprema 400. U 30 % slučajeva se trudnoća s trisomijom 21 završava pobačajem.

Djeca sa sindromom Down imaju obično blage do srednje smetnje mentalnoga razvoja. Za njihov stupanj samostalnosti i normalnoga života zaslužan je odgoj i obrazovanje.

Down sindrom prepoznajemo po:

  • karakterističnim crtama lica
  • manjem mišićnom tonusu (hipotoniji)
  • karakterističnim očnim naborima
  • čestim srčanim oboljenjima i nekim drugim poteškoćama.

Svega 1% slučajeva sindroma Down je nasljedno. Dodajmo svemu ovome kako je ova najčešća od tri trisomije o kojima govorimo u ovome tekstu, a  osobe koje imaju blaži oblik ovoga sindroma mogu imati i relativno normalan život.

Možda te zanima... NIFTY - test koji trudnicama puno znači Trudnoća

Trisomija 18 – Edwardsov Sindrom

Dodatni kromosom 18 se pojavljuje u približno 1 na 1000 trudnoća, tri puta je češći kod djevojčica. Edwardsov sindrom obično nije kompatibilan sa životom, 80% takvih trudnoća se okonča pobačajem, manje od 10% djece preživi prvu godinu života.

Simptomi se ustanovljuju ultrazvučnim pregledom trudnice. Djetetova porođajna težina je značajno niža, a nalaze se i tjelesne karakteristike:

  • manja čeljust
  • manje uške
  • nerazvijeni prsti i druga obilježja
  • opažaju se teške intelektualne poteškoće.

Velika većina djece rođena s Edwardsovim sindromom imaju prirođene srčane greške i probleme s radom bubrega. Genetska istraživanja pokazuju kako većina trisomija 18 nije nasljednog tipa.

Možda te zanima... Zašto bi svaka trudnica trebala napraviti Nifty test? Trudnoća

Trisomija 13 – Patauov Sindrom

Slično kao i Edwards, Patauov Sindrom se pojavljuje u približno 1 od 1000 trudnoća. 97% takvih trudnoća se okonča pobačajem, velika većina beba ne dočeka 4 mjesec života. Trisomija 13 u većini slučajeva nije nasljedna.

Patauov sindrom najčešće uzrokuje:

  • nepravilan rad srca i mozga
  • probleme s kralježnicom
  • epileptične napadaje
  • intelektualne poteškoće
  • probleme s radom ostalih organa.

Pri rođenju možemo opaziti i rascjep usne ili nepca, nerazvijene oči, stisnute šake, dodatne prste i druge anomalije. Rizik za kromosomske nepravilnosti raste sa starosti trudnice, zato je za žene koje su starije od 35 godina preporučljivo da naprave prenatalno testiranje.

Među najpopularnijima je Nifty test, koji je izuzetno jednostavan i neinvazivan. Može se napraviti od 10. tjedna trudnoće, bez rizika za trudnicu i bebu, navedene trisomije otkriva s osjetljivošću od 99%.

Više o Nifty testu i gdje ga možeš napraviti možeš pronaći na www.nifty-test.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.