Trudnoća Trudnica 08. listopada 2023.

Kako se riješiti trudničkog umora? Nema čudotvornog recepta, ali možeš probati ovako...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Umor može biti nuspojava fizičkih promjena koje se odvijaju, uključujući povećanje razine hormona. Pokušaj se odmoriti kad stigneš, te se pomiri s činjenicom da je normalno smanjiti fizičku aktivnost i više spavati u ovom periodu

Umor u trudnoći je sasvim normalna pojava kod većine trudnica. Trudnički umor se najčešće pojavljuje u prvom i trećem tromjesečju trudnoće, a nerijetko ga prate bezvoljnost u trudnoći, neispavanost u trudnoći, mučnine i povraćanje te slabost u ranoj trudnoći. On može biti nuspojava fizičkih promjena koje se odvijaju, uključujući povećanje razine hormona. Vjerojatno ćeš otkriti da će iscrpljenost nestati oko 12. do 14. tjedna. 

Tijekom prvog tromjesečja, umor u trudnoći je uzrokovan hormonalnim promjenama. Tvoje tijelo će proizvoditi više krvi kako bi se hranljive tvari što prije došle do tvoje bebe. Zbog toga su razina šećera, kao i krvni tlak sniženi. Sve to kod mnogih mama izaziva pospanost u trudnoći, jer do mozga dolazi manje krvi nego inače.

Pospanost izaziva i visoka razina hormona, pogotovo progesterona. Također, nije neobično da dođe do smanjenja željeza u krvi, tj. anemije. U prvih 12 tjedana trudnoće se formiraju skoro svi organi kod bebe, pa je potrebno još više energije i hranljivih sastojaka kako bi se sve odvijalo u najboljem redu.

Možda te zanima... Nesanica je česti problem u trudnoći, evo što ju uzrokuje... Trudnoća

Umor u trudnoći posljedica je i emocionalnih promjena kroz koje prolaziš. Normalno je da se umor javi kao posljedica zabrinutosti za trudnoću i bebino zdravlje, ali i kao posljedica uznemirenosti promjenama na tijelu. Kada se psihički i fizički navikneš na novo stanje, umor u trudnoći će se smanjiti. Malaksalost, pospanost i ostali simptomi trebali bi se smanjiti, ali ćeš se osjećati kao da se tijelo vraća u prijašnje stanje. 

Zašto trudnice imaju česte promjene raspoloženja?

Umor u drugom tromjesečju nije toliko izražen zato što bi se dotad hormonalno stanje trudnica već trebalo stabilizirati.

Malaksalost u trudnoći se opet javlja u zadnjem tromjesečju. U ovom trenu dio umora je prouzročen nošenjem dodatne težine. Osim toga, neispavanost u trudnoći se uglavnom javlja u ovom vremenu zato što sve teže pronalaziš dobar položaj za spavanje. Gotovo tijekom cijele trudnoće trudnice najviše problema imaju s čestim mokrenjem tijekom dana i noći upravo zbog položaja bebe koja nerijetko pritiska mjehur i uzrokuje stalno odlaženje na zahod. Također, bebino često okretanje i udarci u ovom razdoblju mogu značajno utjecati na pojavu umora, iscrpljenost i bezvoljnost u trudnoći.

Tijekom trećeg tromjesečja trudnoće se kod nekih trudnica često javlja i strah od porođaja što može dodatno utjecati na manjak sna, pojavu napetosti i trudnički umor.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako pobijediti umor u trudnoći?

Osnovna stvar koju morate shvatiti je da je umor u trudnoći znak da usporite. Tijelo ti daje jasne znakove da je došlo vrijeme kada se moraš brinuti o sebi, ne izlagati se naporu i prije svega voditi uredniji život i bolje se hraniti. 

Pokušaj biti realna o onome što možeš učiniti, te se nemoj kriviti zbog toga što ništa ne uspijevaš završiti. Nitko ne očekuje da budeš superžena.

Odmori se koliko stigneš sjedeći s podignutim nogama tijekom večeri i odlazeći u krevet ranije.

Kada je to moguće, pusti da ti drugi ljudi pomognu obavljati kućanske poslove i druge obveze. Ovo je osobito važno ako već imaš djecu te jednostavno ne možeš dići noge u zrak kad to poželiš.

Unosi dovoljno tekućine, iako ti je već zasigurno dovoljno odlazaka na zahod i bez ovog savjeta. Unos dovoljno tekućine zaista će pomoći tako što će spriječiti pojavu moguće glavobolje te osigurati dovoljno kisika.

Provjeri jedeš li zdravu trudničku hranu te izbjegavaj kofein i slatko, koji će ti nakratko podići razinu energije no nakon toga dati osjećaj umora zbog pada razine šećera u krvi. Lagano vježbaj svaki dan.

Spavaj! Stalno spavanje u trudnoći nije neobično nego je potrebno, stoga se nemoj čuditi ako svako malo odlaziš na spavanje tijekom dana.

Možda te zanima... Zašto je drijemanje tijekom trudnoće dobro za bebu? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.