Na koji način konzumirati lanene sjemenke, mljevene ili ne, te kako ih skladištiti, odgovara nutricionistica Mirna Trumbetaš
Zanima me konzumiranje lanenih sjemenki. Znam da su odlične za probavu i reguliranje stolice, ali ne znam kako ih ispravno koristiti u prehrani. Naišla sam na drugačija mišljenja - da ih treba jesti cjelovite ili pak isključivo mljevene. Možete li mi dati odgovor i savjet kako ih jesti, a da se ne izgube zdrava svojstva?
Lanene sjemenke su izniman izvor omega 3- masnih kiselina, bakra, mangana, magnezija, folne kiseline, fosfora i naravno prehrambenih vlakana. Važno je znati da ukoliko iz lanenih sjemenki želimo iskoristiti navedene hranjive tvari tada ih treba samljeti i umiješati u jogurt, juhu, salatu ili kako vam već odgovara. Tu moram napomenuti kako lanene sjemenke vrlo brzo oksidiraju tako da je najbolje da kupite cijele i sameljete ih u mlincu za kavu netom prije konzumiranja. Na taj način ćete dobiti najbolje iz njih. Nemojte kupiti samljevene jer tada s obzirom da ne znate kako su skladištene možete dobiti oksidirani proizvod.
Kada govorimo o prehrambenim vlaknima i poboljšanju probave tada je dobro konzumirati nesamljevene lanene sjemenke jer tada će one samo proći kroz crijeva i "pomesti ih" i na taj način poboljšati probavu. Svakako lanene sjemenke držite u hladnjaku i čuvajte do 3 mjeseca, ne dulje.