Trudnoća Trudnica 31. kolovoza 2022.

Imam 42 godine i trudna sam: Koje misli mi prolaze kroz glavu?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'I da, možda ovo nije idealno vrijeme - ili idealan splet okolnosti. Ali hej, to je život. I ja sam spremna.'

"Dakle, imam 42 godine i trudna sam 12 tjedana", započela je svoju priču Lisa Hutchurson za Baby Centar.

Da, točno je - bit ću starija od Yode kad ovo dijete završi srednju školu.

I da - bilo je planirano. O čemu sam dovraga razmišljala?

Možda te zanima... Šest razloga zašto je dobro biti 'starija' mama Trudnoća

Pa, evo mojih razloga i ne kažem da su sjajni. Ako želiš pročitati manifest nekoga tko uvijek donosi savršene odluke predlažem da ovdje prestaneš čitati. Moja četiri glavna razloga za trudnoću tako su:

  1. Mučno 'cviljenje' jedne sedmogodišnje djevojčice koja je jedino dijete u našem školskom okrugu koje nema brata niti sestru i apsolutno ih treba - sada.
  2. Dovoljno vremena je prošlo od prvog poroda i zaboravila si koliko je mučan i bolan bio te si zaboravila na sve medicinske probleme koji su uslijedili nakon njega. (Kratko objašnjenje: paraliza disanja od previše anestezije za vrijeme carskog reza te godinu dana intenzivne gastroezofagealne refluksne bolesti kćeri koja uključuje svakodnevno gušenje i napadaje.)
  3. Iz nekog neobičnog razloga ponovno si počela uživati u bebama svojih prijatelja i baš sada želiš jedno i za sebe.
  4. Ako Gwen Stefani, Halle Berry, Kelly Preston, Tina Fey i nebrojene druge slavne osobe mogu dobiti dijete starije od 40 godina, zašto ne bi mogla i ja? Iako one imaju 'hordu' pomoćnika, asistenata, kuhara, trenera i ostalih ljudi iza sebe...
Možda te zanima... Kako trudnoća utječe na mozak i čini te boljom majkom Trudnoća

Evo ih dakle, to su moji razlozi. Ja ću biti 'baka-mama' i koliko god sam sretna zbog toga, to povlači nekoliko neugodnih pitanja i briga za sobom.

  1. "Napredna dob majke" znači veće šanse za Downov sindrom. I veće šanse za trisomiju. I monosomiju. I sva druga stanja koje u sebi imaju "somije".
  2. Moja će karijera ponovno pasti u ponor - pogotovo ako i sljedeće dijete bude imali zdravstvenih problema na početku života kao što je to bio slučaj i s mojom prvom kćerkom. Iako radim od kuće, kao novinarka i spisateljica i to mi nudi mnogo fleksibilnosti, morat ću nakon nekog vremena krenuti ispočetka, pogotovo kada je riječ o današnjem svijetu kada preko noći popularna postane neka nova vrsta tehnologije, društvene mreže ili nečeg trećeg.
  3. Budi da sam prvo dijete dobila prije sedam godina kod kuće nemam apsolutno ništa. Sve moje stvari, koje sam imala onda, razdijeljene su mojim mlađim sestrama. Vrijeme je za shopping.
  4. Jesam li spomenula da sam stara? Već sam ušla u novi način života - Crazy Cat Lady. Zamišljam sebe na stolici za ljuljanje, kako zbunjeno gledam u svoje novorođenče i kako se zbog bolova u leđima ne mogu dugo igrati sakrivača.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

S druge strane, volim misliti da biti starija majka ima mnogo prednosti.

Prije svega, ne brinu me određene manje i nebitne stvari zbog kojih sam prije i s prvim djetetom doslovno 'ludila'.

Također volim misliti da sam stekla malo mudrosti. Na primjer: Spašavanje djeteta od svega i držanje djeteta pod staklenim zvonom donosi više štete nego koristi. Isto tako, pružanje svega što žele čini ih središtem svemira i uči ih nezahvalnošću.

Možda te zanima... Trudnoća u četrdesetima - što trebate znati Trudnoća

Moje se strpljenje također popelo na visoke razine. I na kraju - znam što mogu očekivati ovaj put. Dakle, znam koliko će otprilike trajati posebno teške faze i da će one završiti.

No, s  druge strane - koga, zapravo, ja tu lažem? Bit ću onako vrckava i 'šašava' mama kakva sam oduvijek i bila: neurotična, prezaštitnička, popustljiva i puna ljubavi. Samo malo starija.

I da, možda ovo nije idealno vrijeme - ili idealan splet okolnosti. Ali hej, to je život. I ja sam spremna.

Možda te zanima... Sve se isplatilo! Postala sam mama s 42 godine nakon komplicirane trudnoće Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.