Trudnoća Trudnica 03. travnja 2015.

Imam epilepsiju; hoću li moću prirodno roditi i dojiti?

trudnica trudnoća epilepsija
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologija Petra Podobnik Brlečić odgovara trudnici koja booluje od epilepsije je li bolje da rodi prirodnim putem ili carskim rezom te hoće li lijekovi utjecati na dojenje

Bolujem od petit mal epilepsije (mioklona) od 13. godine života i od tada se liječim. S 30 godina dobila sam i grand mal napadaje (nakon loma noge i nekoliko operacija iste). Imam 37 godina i prvi puta sam trudna. Sada sam u 24. tjednu trudnoće. Cijelo vrijeme trudnoće pijem lijekove i to Rivotril (dva puta dnevno) i Keppru (jednom dnevno). Uz to, obzirom na krvarenja, cijelo vrijeme pijem i folnu kiselinu. U prvom tromjesečju pila sam i tablete protiv krvarenja, sada više ne, uzimam samo dodatke i magnezij. Zanima me je li za mene bolji carski rez ili prirodan porod? Koje su moguće posljedice za bebu (iako su do sad svi nalazi super) i hoću li smjeti dojiti moga sinčića?

Uz ove informacije koje ste mi naveli u vezi vaših epileptičkih napadaja (grand mal nakon loma i operacija ruke) bio bi sigurniji porod carskim rezom zbog opasnosti da tijekom dužeg poroda zbog iscrpljenosti ili bolova dođe do napadaja što bi moglo biti izrazito opasno za vas i bebu u tom trenutku. Ali ipak najbolje da slušate savjete svojih nadležnih liječnika jer će bez obzira na bilo kakve preporuke jedino njihovo mišljenje biti presudno u odluci o načinu vašeg poroda. Oni imaju detaljan uvid u vaše zdravstveno stanje i sigurno će procijeniti što je najbolje u datom trenutku.

Što se dojenja tiče, u principu nije kontraindicirano, ali pedijatar će vam nakon poroda, ovisno o lijekovima koje ćete tad morati uzimati i njihovom izlučivanju u mlijeko preporučiti da li je dojenje dozvoljeno ili ne.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.