18. travnja 2013.

Epilepsija

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Epilepsija (padavica) se očituje ponavljanim konvulzijama koje se naglo javljaju, a nisu izazvane vrućicom.

Napadaj se odvija na sljedeći način: dijete zahvaćaju konvulzije iako nije imalo vrućicu, i to iznenada. Gubi svijest i pada, njegove ruke i noge se grče na mahove tijekom nekoliko sekundi. Postupno, dolazi k svijesti. Napadaj traje dvije do tri minute. Nakon toga dijete zaspe. O epilepsiji govorimo kada se ponove najmanje dva konvulzivna napadaja bez povišene temperature.

U novorođenčeta ili dojenčeta epilepsija se drugačije očituje: konvulzije su više lokalizirane, a karakteristično je izvrtanje očiju koje prati gubitak svijesti, iako i kratkotrajan.

Epileptični napadaji nastaju zbog poremećaja u funkcioniranju kore velikoga mozga izazvane ozljedama ili bolestima: ozljedama glave ili oštećenjem u porođaju, encefalitisom, meningitisom, tumorom, otrovanjem lijekovima itd. Međutim, u djece je epilepsija najčešće "idiopatska", što znači ona bez vidljiva uzroka.

Što učiniti kad se suočite s epileptičnim napadajem? Ostanite mirni i uvjerite se da djetetu ne prijeti opasnost (ako je palo na ulici, na primjer). Oprezno otkopčajte odjeću koja ga steže oko vrata i podignite glavu. Održavajte dišne putove otvorenima, ali ne gurajte nikakve predmete između zubi nego čekajte da napadaj prođe. Ako traje duže od pet minuta, ili vaše dijete ne dolazi k svijesti, pozovite liječnika.

U svakom je slučaju potrebno već nakon prvoga epileptičnoga napadaja ustanoviti uzrok. Liječnik će pregledati živčani sustav vašega djeteta (neurološki pregled), a zatim će upotpuniti pregled elektroencefalogramom, CT snimanjem i laboratorijskim pretragama. Nakon toga će odrediti odgovarajuće liječenje.

Antikonvulzivi su lijekovi koji smanjuju učestalost napadaja. Ako se nijedan napadaj ne pojavi tijekom dvije godine, vaš će vam liječnik predložiti da smanjite ili prekinete liječenje.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.