Trudnoća Trudnica 31. prosinca 2018.

Demografska mjera: 10000 kuna neoporeziva naknada za novorođenče

Foto: Guliver ;Apel ministru: U nekim hrvatskim rodilištima majke i novorođenčad odvajaju nakon porod.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zaposlenici koja rodi njen poslodavac ima mogućnost i pravo, isplatiti nagradu za novorođenče. Neoporezivi iznos je 3362 kune. Novi Pravilnik diže ga za tri puta i iznosi 10000 kuna

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je u nedjelju u Dnevniku Hrvatske televizije novu Vladinu 'demografsku mjeru' vezanu uz Pravilnik o porezu na dohodak, kojim se neoporezivi iznos naknade za novorođenče podiže na 10 tisuća kuna.

"Mjera je stanoviti doprinos Vlade RH demografskoj obnovi", istaknuo je ministar Marić. "Zaposlenici koja rodi njen poslodavac ima mogućnost i pravo, isplatiti nagradu za novorođenče. Neoporezivi iznos je 3362 kune. No mi taj iznos, s ovim novim Pravilnikom, dižemo za tri puta i iznosi 10000 kuna", najavio je ministar financija u razgovoru za HTV.

Pravilnik će biti objavljen u srijedu, 2. siječnja 2019., stupa na snagu u četvrtak, 3. siječnja, a primjenjiv je od danas, dodao je.

Možda te zanima... Kako smo uštedjeli pri dolasku bebe uz minimalnu porodiljnu? Roditelji

Osvrnuvši se na godinu koja je na izmaku ministar financija Marić rekao je kako je zadovoljan nastavkom trenda smanjivanja javnog duga, koji je u tri godine smanjen za 10 postotnih bodova. Očekuje da će ove godine ukupne kamate pasti ispod 9 milijardi kuna. Primjerice, podsjetio je, u 2015. godini bile su 12 milijardi kuna.

"Od 2015. smanjili smo troškove kamata za više od četvrtine. Plaćamo niže kamate. Posebno sam zadovoljan onim što smo napravili za autoceste i ceste. Za više od trećinu smanjili smo njihove kamate - više od 400 milijuna kuna", rekao je ministar Marić, istaknuvši da one ostaju u "hrvatskim rukama".

Osvrnuvši se na dugove u zdravstvu rekao je da preraspodjela novca u Ministarstvu zdravstva ne može biti rješenje problema.

 "Zadovoljan sam da smo uspjeli smanjiti rokove plaćanja, pogotovo državnih, na godinu dana. Volio bih vidjeti jesu li se ti smanjeni rokovi plaćanja reflektirali na smanjenoj cijeni u nabavi lijekova", kazao je Marić.

Naglasio je kako se mora primjenjivati kombinacija mjera na prihodnoj i troškovnoj strani proračuna zdravstva.

"Dali smo doprinos kroz treći krug poreznog rasterećenja, digli smo proračun za zdravstvo za 1 postotni bod, oko 1,350 milijardi kuna, no to neće biti u potpunosti dovoljno", ocijenio je, zaključivši da zdravstveni sustav mora biti financijski održiv.

Možda te zanima... Iskustva mama: Kako porodiljni izgleda u drugim zemljama? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.