Trudnoća Trudnica 19. veljače 2023.

4 razloga zašto je seks važan tijekom trudnoće

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Seks u trudnoći je potpuno siguran ako je trudnica zdrava, čak se i preporučuje. Donosimo četiri razloga zašto je dobro održavati seksualni život za vrijeme trudnoće

Sada dok si trudna, je li tvoj seksualni život otišao u mirovanje? Ako je tako, a nemaš nikakvih zdravstvenih problema razmisli o tome da ga ponovno aktiviraš. U većini slučajeva seks je potpuno siguran i u  posljednjem tromjesečju te dobar je tvoje mentalno zdravlje i vezu. Donosimo četiri razloga zašto je seks u trudnoći važan:

1. Učvrstit će vaš odnos

Mnoge žene postanu intenzivno usredotočene na trudnoću, zbog čega partner se partner može osjećati isključeno. "Vrlo je važno imati fizičku vezu koja se održava, ipak je to temelj za izgradnju tvoje nove obitelji", objašnjava profesor sociologije Pepper Schwartz sa Sveučilišta Washington u Seattleu.

Seks u trudnoći Možda te zanima... Seks u trudnoći: Je li siguran i do kojeg mjeseca trudnoće se smije imati odnose? Trudnoća

2. Otkrit ćeš nove položaje u seksu

Misionarski položaj više nije toliko poželjan jer muškarac stvara pritisak na trbuh. Pokušaj sjesti na rub kreveta dok tvoj partner kleči ili stoji ispred tebe ili možete probati položaj žlice dok ležite priljubljeni jedan uz drugog, a partner je iza tebe.

3. Seks u trudnoći je drukčiji, ponekad i bolji

"Trudnoća povećava protok krvi u pubičnom području što povećava osjetljivost, tako da možeš puno intenzivnije doživljavati orgazme", objašnjava ginekologinja Claire Jones iz bolnice Mount Sinai Hospital u Torontu. Vaginalno vlaženje je puno intenzivnije zbog povećanog estrogena, a grudi osjetljivije.

Možda te zanima... Seksualna terapeutkinja otkrila prednosti orgazma u trudnoći Trudnoća

4. Orgazmi su najbolje sredstvo za smirenje

Orgazam puni tijelo oksitocinom, hormon koji proizvodi endorfin zbog kojeg se osjećamo smireno i sretno. "Kada misliš da si pod stresom uvjeri se da seks oslobađa endorfin koji ti može pomoći da se osjećaš sigurno i čak ublažiš bol", kaže prof. Schwartz.

seks par ljubav Možda te zanima... Jesu li oralni seks i orgazam zabranjeni za trudnice? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.