Trudnoća 12. lipnja 2024.

Studija usporedila rizik od komplikacija kod poroda u vodi i izvan vode

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako u Hrvatskoj žene mogu roditi u vodi samo u riječkom rodilištu, nadajmo se da će se stvari s vremenom promijeniti, a ova studija pomoći će u odluci.

Porod u vodi nije, nažalost, opcija koju mogu birati sve žene u Hrvatskoj. Zasad takva vrsta poroda postoji u riječkom rodilištu. Ipak, čak i kad je opcija, ne odlučuje se puno žena na porod u vodi. Klasičan porod, „na suhom“, mnogima se čini kao sigurnija varijanta, iako se već dugo zna da voda ublažava bolove. Naime, često se sumnjalo da bi porod u vodi mogao sa sobom nositi određene komplikacije za mamu i za bebu.

Možda te zanima... Studija pokazala da epiduralna može smanjiti rizik od komplikacija na porodu za trećinu Trudnoća

No, to se pokazalo pogrešnim. Najnovija je studija pokazala da porod u vodi ne povećava rizik od komplikacija kako za majku, tako niti za bebu. Studija Pool analizirala je 73.229 bilješki o porodima trudnica s niskim rizikom koje su koristile bazen tijekom poroda u 26 rodilišta u Engleskoj i Walesu između 2015. i 2022. godine.

Tim istraživača bilježio je stopu teških slučajeva ozljeda – pucanja – koje žene pretrpe tijekom poroda, kao i broj beba kojima su nakon rođenja bili potrebni antibiotici ili pomoć pri disanju na neonatalnoj jedinici. Prema tim podatcima rizici „nisu bili ništa veći kod poroda u vodi u usporedbi s porodima izvan vode“.

Tim istraživača predvodila je Julia Sanders, profesorica kliničkog primaljstva na Sveučilištu Cardiff, koja je rekla: „U Ujedinjenom Kraljevstvu oko 60 000 žena godišnje koristi bazen za rađanje ili kadu za ublažavanje bolova tijekom poroda, ali neke su primalje i liječnici bili zabrinuti da će porodi u vodi može nositi dodatne rizike.

„Bilo je izvještaja koji su pokazivali da bi se bebe mogle ozbiljno razboljeti, ili čak umrijeti, nakon poroda u vodi, te da je vjerojatnije da će majke više popucati ili imati veliki gubitak krvi,“ izjavil aje Julia Sanders. „Željeli smo utvrditi jesu li porođaji u vodi s primaljama NHS-a jednako sigurni kao i porođaji izvan vode za žene i njihove bebe s niskim rizikom od komplikacija.“

Analiza je pokazala da je jedna od 20 majki koje su rodile prvi put ozbiljno popucala u usporedbi s jednom od 100 majki koje su rodile drugo, treće ili četvrto dijete. Tri od svakih 100 beba trebale su antibiotike ili pomoć pri disanju, dok su smrtni slučajevi bili rijetki – sedam ih je zabilježeno u skupini porođaja u vodi u usporedbi sa šest među onima koje su rodile izvan vode.

Stope carskog reza bile su također niske i iznosile su ispod 6% za majke koje su rodile prvi put i ispod 1% za majke koje su rodile drugo, treće ili četvrto dijete.

Profesorica Sanders je rekla da otkrića, objavljena u časopisu za opstetriciju i ginekologiju BJOG, „znanstveno utvrđuju da porođaj u vodi nije bio povezan s povećanjem rizika za majku i bebu“.

Peter Brocklehurst, profesor emeritus ženskog zdravlja na Birminghamskoj jedinici za klinička ispitivanja, dodao je: „S obzirom da 10% žena koristi uranjanje u vodu kao ublažavanje boli tijekom poroda, rezultati ove studije imat će implikacije na tisuće žena godišnje u Ujedinjenom Kraljevstvu i mnogim drugim dijelovima svijeta, gdje je uranjanje u vodu tijekom poroda uobičajena praksa.“

Profesor Chris Gale, konzultant neonatolog u Chelsea and Westminster NHS Foundation Trust u Londonu, dodao je: „Mnogi pedijatri i neonatolozi brinu da bi porođaj u vodi mogao nositi dodatne rizike za bebe, ali studija je pronašla uvjerljive dokaze da je za žene s nekompliciranom trudnoćom to nije slučaj.“

Nadamo se da će ova mnogim trudnicama privlačna opcija jednog dana biti dostupna svim budućim mamama u Hrvatskoj.

Možda te zanima... Znanstvenici su izračunali energiju potrebnu za trudnoću i u šoku su: To je puno. Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.