Trudnoća Porođaj 22. ožujka 2018.

Svjetski tjedan doula obilježit će se u šest gradova

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hrvatska udruga doula ove godine obilježava Svjetski tjedan doula s temom "Doule pomažu da se dogodi", povodom toga održat će se druženja u Zagrebu, Poreču, Puli, Rijeci, Delnicama i Rovinju

Ove godine obilježavamo Svjetski tjedan doula sa temom Doule pomažu da se dogodi (Doulas help make it happen),  ali što to točno znači? Kako doule mogu pomoći majci koja rađa? I što točno da se dogodi? Pomalo nespretna fraza za prevesti na hrvatski, ali pokušati ćemo je kroz ovaj Tjedan doula približiti svima.

Petra Kurtela: 'Za porod sam angažirala doulu'

Ono što bi se trebalo dogoditi svakoj majci na porodu jest da joj to bude pozitivno iskustvo. Da će o tom iskustvu pričati rado i sa osmjehom na licu. Doule pomažu da imate pozitivno iskustvo rađanja. Doule se trude da vam prenesu pozitivan pogled na rađanje i majčinstvo, trude se da se osjećate sigurno i bez straha. Doule uvijek vraćaju komunikaciju svih sudionika u porodu prema tom cilju. Bez obzira na vaše preferencije ili medicinsko stanje doula će uvijek porod držati u pozitivnoj atmosferi.

Možda te zanima... Porođajna bol je jedina bol u životu koja nam neće nauditi Trudnoća

Doule vas podržavaju  u svim vašim odlukama. Zadatak doule u trudnoći je da vas informira o svim praksama, postupcima i mogućnostima te onda vas podrži u vašim izborima. Doule će vas potaknuti da razmislite o više različitih opcija koje ćete možda susresti čak i ako ih niste planirali i pomoći će vam da se ugodnije osjećate u nepredviđenim situacijama.

Što to znači biti doula na porodu?

 | Author: Promo Foto: Promo

Doule će pomoći da vaš porod bude manje rizičan. Veliko istraživanje u južnoj Americi donijelo nam je dokaz da educirane nemedicinske osobe koje kontinuirano prate rodilje u porodu (da, to su doule) smanjuju rizik od carskog reza za preko 40%, da smanjuju potrebu za lijekovima protiv bolova i smanjuju učestalost postporođajne depresije.

Možda te zanima... Katarina: 'Zbog sestre Ane postala sam doula i bila joj podrška na porodu' Trudnoća

 | Author: Promo Foto: Promo

Doule će vam pomoći da se lakše nosite sa kontrakcijama. Koristiti će različite nefarmakološke i nemedicinske tehnike olakšavanja bolova i brinuti će se o tome da slušate svoje tijelo i krećete se u ritmu koji vama paše. Doule će vam pomoći oko svih sitnica kojih se u porodu majka i partner neće sjetiti. Fotografirat će bitne i zanimljive trenutke, nuditi će vam piti i jesti, pustiti će vašu omiljenu pjesmu, zavezati vam kosu koja ako vam smeta, obući čarape ako primijeti da su vam stopala hladna.

Doula - ženska podrška prije, tijekom i nakon poroda

Sve to i više ove godine moći ćete čuti na našem tradicionalnim Upoznaj svoju lokalnu doulu druženjem, ovaj put ne samo u Zagrebu. Naše doule Istrijanke i Goranke će vas ugostiti dva puta u Puli, u Poreču i Rovinju, u Rijeci i u Delnicama. U Zagrebu prije druženja Upoznaj svoju lokalnu doulu održati ćemo i besplatnu radionicu za trudnice Ljudska prava u porodu gdje će vas dočekati mnoštvo zagrebačkih doula koje ćete moći odmah ispitati o njihovim iskustvima u rodilištima, o angažmanima i svemu ostalom što vas zanima.

porod Možda te zanima... Trend prirodnog poroda sve jači u Hrvatskoj Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.