Trudnoća Planiranje trudnoće 28. siječnja 2024.

'Uradi sam' testovi na trudnoću: Djeluju li uopće?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Metode temeljene na bapskim pričama sa sastojcima koje već imaš kod kuće možeš isprobati ako nemaš kupovni test na trudnoću pri ruci, ali djeluju li one uopće?

Ako radiš na bebi, sigurno svaki mjesec u vrijeme očekivane menstruacije jedva čekaš saznati jesi li trudna. No ako radiš na bebi dulje vrijeme i imaš neredovite cikluse ili ti se jednostavno ne da redovito kupovati testove na trudnoću koji na kraju mogu ispasti dosta skupi, možda si na Internetu ili preko prijateljica saznala za 'uradi sam' testove.

Koliko su pouzdani testovi za trudnoću?

Mnoge žene isprobat će ove 'domaće' metode sa sastojcima koje već imaju kod kuće i da što prije saznaju rezultat. No pitanje je: djeluju ti ovakvi testovi uopće ili se temelje samo na bapskim pričama?

Šećer

Kod ove metode sve što trebaš je staviti nekoliko velikih žlica bijelog šećera u steriliziranu posudicu i onda dodati žlicu svog jutarnjeg urina i preliti ga preko šećera. Prema pričama, ako se šećer zgruda nakon nekoliko minuta, trudna si. Ako se odmah otapa i ne gruda se, onda nisi. 

par seks Možda te zanima... 7 neobičnih vrsta kontracepcije kroz povijest Trudnoća

Pasta za zube

Pasta za zube inače se koristi u domaćinstvu i za druge stvari osim pranja zubi, a kod ove metode treba na tanjur staviti malo zubne paste i dodati nekoliko kapi urina. Navodno ako pasta promijeni boju i počinje se pjeniti, trudna si. Ako nisi, pasta za zube ostaje nepromijenjena.

Soda bikarbona

Najprije se moraš pomokriti u plastičnu posudicu i u to dodati dvije žlice sode bikarbone. Ako se naprave mjehurići, to bi moglo ukazivati na trudnoću.

Izbjeljivač

Iako trudnice ne bi trebale biti u blizini izbjeljivača, ovo je dosta popularna metoda. Trebaš se pomokriti u jednu posudicu i izliti malo praška za izbjeljivanje u drugu posudicu. Zatim izliti urin na izbjeljivač i pričekati nekoliko minuta. Ako se mješavina zapjeni, moguće da si trudna. 

Možda te zanima... Izumljen test na trudnoću koji možete baciti u WC školjku Trudnoća

Djeluju li ove metode?

"Ne postoji nijedan znanstveni dokaz da bilo koji od svih tih testova djeluje", rekla je dr. Mary Jane Minkin, spec. ginekologije i porodništva sa Sveučilišta Yale. "Hormon koji se mjeri u trudnoću zove se HCG ili humani korionski gonadotropin, oslobađa se iz stanica u posteljici i vrlo je kompleksna molekula i nijedna od nabrojenih tvari nema nijedan sastojak koji bi reagirao s njim na određeni način".

Test koji najranije otkriva trudnoću

Prema dr. Minkin, na tržištu postoji puno kvalitetnih testova na trudnoću pa nema potrebe posezati za nečim što nije pouzdano. Ako si nestrpljiva, postoje i osjetljiviji testovi na trudnoću koji pokazuju rezultat već šest dana prije prvog dana očekivane menstruacije. "Ovaj test možeš napraviti već prije nego menstruacija počne kasniti".

Ako želiš zatrudnjeti, dr. Minkin savjetuje da treba paziti na prehranu i zdrave navike kao što su nepušenje, izbjegavanje alkohola, droga te uzimati folnu kiselinu. Što se tiče potvrde trudnoće kod liječnika, većina će pacijenticu primiti šest do osam tjedana nakon prvog dana zadnje menstruacije. "Nazovi ginekologa čim ti test potvrdi trudnoću i naruči se za pregled", savjetuje ginekologinja.

test za trudnoću Možda te zanima... Najbolje vrijeme za test na trudnoću: ujutro, popodne ili navečer? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.