Trudnoća Planiranje trudnoće 22. kolovoza 2016.

Previše vježbanja može smanjiti plodnost

vježbanje, trčanje, žena, umor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tjelovježba visokog intenziteta odnosno ekstremno vježbanje dovodi tijelo u stanje stresa što u konačnici mozak doživljava kao određenu prijetnju svom sustavu i "gasi" ovulaciju

Redovita tjelovježba ima odličan učinak na zdravlje međutim, ako se s njom pretjera, može doći i do nekih neželjenih učinaka. Veza između tjelovježbe i mogućnosti začeća je znanstveno dokazana. Naime, tjelovježba visokog intenziteta odnosno ekstremno vježbanje dovodi tijelo u stanje stresa što u konačnici mozak doživljava kao određenu prijetnju svom sustavu i "gasi" ovulaciju.

Visoki intenzitet vježbanja i niska tjelesna masa u kombinaciji svakako će potisnuti rad reproduktivnog sustava. Žene koje puno vježbaju, ali umjerenim intenzitetom ne bi trebale imati problema, međutim, sportašice i 'zagrižene' rekreativke koje se tjeraju do krajnjih granica često imaju potisnutu reproduktivnu funkciju.

Koja je idealna težina za začeće?

Produženo vrijeme potrebno za začeće

Danska studija objavljena 2012. godine pokazala je kako vitke žene koje ublaže intenzitet vježbanja pa umjesto visokim intenzitetom nastave vježbati umjerenim, mogu povećati svoju plodnost. Umjerena tjelovježba je bila povezana s 18 posto većim izgledima za uspjeh kod žena koje su pokušavale zatrudnjeti, objavili su američki znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu. Nasuprot tome, intenzivna tjelovježba je kod žena normalne tjelesne mase dovodila do 32 postotnog produženja vremena potrebnog za začeće.

U studiji su korišteni podaci za više od 3500 žena u dobi od 18 do 40 godina koje su pokušavale zatrudnjeti tijekom promatranog razdoblja od 12 mjeseci. Zatrudnjelo je 70 posto sudionica studije, a najbrže je to pošlo za rukom onima koje su redovito prakticirale aktivnosti poput vožnje biciklom, hodanja ili vrtlarenja. 

Preporuka je vježbati najviše 5 sati tjedno. Indeks tjelesne mase niži od 18 također može biti prepreka u začeću. Ženama s niskom tjelesnom masom preporučuje se povećati tjelesnu masu kako bi povećale svoje šanse za trudnoćom. 

Kod intenzivne tjelovježbe pati i srce

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Mayo Clinic Proceedings 2012. godine ukazuju na rizike koji prate ekstremno dugu i napornu tjelovježbu. Američki znanstvenici su utvrdili kako je za organizam najzdravija umjerena tjelovježba, a da prakticiranje aktivnosti poput triatlona ili trčanja maratona može dovesti do strukturalnih oštećenja srca i velikih krvnih žila. 

Rezultati navedene studije pokazali su kako je redovita umjerena tjelovježba povezana s produženjem životnog vijeka za prosječno 7 godina. S druge strane, kod osoba koje se bave iznimno napornim aktivnostima dolazi do povećanja prisutnosti enzima troponina koji se inače izlučuje kada je srčani mišić izložen velikim naporima. Oštećenja prouzročena povećanom prisutnošću troponina se ne događaju preko noći, no s vremenom dolazi do stvaranja ožiljnog tkiva na srcu te povećanja rizika za aritmije, pojašnjavaju znanstvenici. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.