Trudnoća Planiranje trudnoće 11. veljače 2024.

Imaju li muškarci biološki sat? Ne moraju samo žene brinuti o godinama i plodnosti, kažu stručnjaci

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada je riječ o plodnosti, fokus obično pada na žene i njihove (glasno otkucavajuće) biološke satove. Ipak, nisu samo žene te koje moraju uzeti u obzir godine kada razmišljaju o tome kada će imati djecu. Stručnjaci se slažu da plodnost muškaraca ovisi i o njihovoj dobi.

Prema dr. Jane L. Frederick, reproduktivnoj endokrinologinji, žene dobivaju najviše pozornosti jer imaju ograničen broj jajnih stanica pri rođenju i moraju se boriti s promjenama u količini i kvaliteti jajnih stanica počevši od 35. godine.

“Žene igraju ključnu ulogu u reprodukciji, što nas navodi da vjerujemo da su teme plodnosti, trudnoće i poroda ženski problemi, bez uplitanja muškaraca nakon što daju  spermu”, objašnjava ona. “Iako mnogi muškarci iznad 45 godina mogu (bez problema) imati djecu, malo je njih koji shvaćaju da i njihov biološki sat otkucava.”

Studija iz 2017. koju su proveli Medicinski centar Beth Israel Deaconess i Medicinska škola Harvard proučavala je pacijente na IVF-u i otkrila da – dok su žene u dobi od 40 do 42 godine imale najviše teškoća sa začećem, šanse su također bile manje i kod starijih muškaraca — čak i onih čiji su partneri bili mlađe žene. Međutim, zašto je to točno, tek treba detaljnije istražiti.

Poodmakla dob za oca počinje oko 45. godine

Dr. T. Mike Hsieh, direktor UCSD centra za zdravlje muškaraca i profesor urologije, objasnio je za Yahoo Life da, iako “nema toliko podataka” o muškoj plodnosti kao o ženskoj, jasno je da je “povećana dob oca povezana s padom broja spermija, kvalitete sperme, volumena sjemena, testosterona i sposobnosti za seksualnu aktivnost ili erektilnu disfunkciju”. Iako ne postoji ‘određena granica’, ono što je općenito prihvaćeno kao poodmakla dob za oca počinje oko 45. godine.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Dr. Paul Turek, urolog i stručnjak za plodnost kod muškaraca, dodaje da muškarci u kasnim 50-ima i 60-ima doživljavaju "definitivni pad" plodnosti u usporedbi s mlađim muškarcima. Uzrok ovog pada, kaže on, možda nije samo biološki sat tijela, već i činjenica da određeni čimbenici rizika rastu kako muškarci stare. Kako napominje, "tijelo mora biti vrlo zdravo da bi bilo normalno plodno." Dodaje da se "kvaliteta DNK paketa" "mijenja ili smanjuje" kako muškarci stare.

To znači da kada se DNK ‘isporuči’ jajnoj stanici u vrijeme oplodnje, ona se razbije u jednostruke niti, a ne u dvostruke niti. Pojednostavljeno, što je veći stupanj ‘oštećenja’ kod spermija to je manja šansa da dođe do trudnoće. U konačnici može doći i do spontanog pobačaja – što je još samo jedan slučaj, na biološkoj razini, kada žena ‘čiste nered’ koji muškarci uzrokuju! Turek također ističe da se ‘rizik od pogoršanja zdravstvenog stanja ili izlaganja toksinima iz okoliša povećava s godinama za muškarce’, što za posljedicu može razviti neplodnost.

Možda te zanima... Broj spermija kod muškaraca diljem svijeta je u znatnom padu Trudnoća

Pad raznih vitalnih funkcija tijekom godina

"Povijest kroničnih bolesti, poput anemije srpastih stanica, kroničnog zatajenja bubrega, stanja jetre poput ciroze ili pothranjenosti mogu utjecati na proizvodnju sperme", napominje Turek. "Muškarci koji kasnije u životu razviju zdravstvene probleme možda uzimaju lijekove koji mogu negativno utjecati na funkciju sperme."

Razina testosterona kod muškaraca s vremenom stalno opada, što također može utjecati na njihovu sposobnost da postanu očevi.

"Pad razine testosterona kod muškaraca može uzrokovati pad seksualne želje, probleme s erekcijom i poteškoće u postizanju ejakulacije — sve to doprinosi neplodnosti para", objašnjava Frederick. "Čini se da razina testosterona utječe na seksualnu funkciju i želju u muškarca, a nadomjestak testosterona poboljšava erektilnu funkciju, ali također uzrokuje pad proizvodnje sperme i dovodi do neplodnosti.”

U konačnici, još je uvijek dosta nepoznanica u vezi sa starijim muškarcem i neplodnošću. Stoga će daljnja istraživanja omogućiti bolje razumijevanje dobi i njezin utjecaj na sva područja muške (ne)plodnosti

Možda te zanima... Koliko seksa je potrebno da zatrudnim? 6 najčešćih pitanja o plodnosti i začeću Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.