Trudnoća Planiranje trudnoće 26. srpnja 2017.

Ako želite začeti dječaka, jedite ovo voće

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekoliko istraživanja potvrdilo je da prehrana majke prije začeća ima utjecaj na spol djeteta, čak i određena vrsta namirnica

Iako će vam svaki roditelj reći da spol djeteta nije važan, jedno od najčešćih pitanja koje budući roditelji traže na Googleu je kako dobiti dečka ili curicu. Iako je šansa 50-50 i bez medicinske intervencije je teško na to utjecati, neke životne navike kao što su prehrana i odabir određenih namirnica, ali i seksualni položaji te vrijeme začeća mogu imati utjecaj na izbor spola djeteta.

bebe, spol djeteta, djevojčica, dječak Možda te zanima... 15 mitova i istina kako začeti sina ili kćer Trudnoća

Od mnoštva narodnih vjerovanja i 'bapskih' priča, ispostavilo se da bi jedno moglo biti učinkovito, a to je - jedenje banana! Prema novom istraživanju objavljenom u The Royal Society, prehrana majke prije začeća može utjecati na spol djeteta. Ako jedete puno banana, ili bilo što bogato kalijem, vjerojatno ćete roditi dječaka!

Istraživanje je pratilo 740 britanskih žena kroz njihove prve trudnoće (nijedna nije znala spol svoje bebe), i ispostavilo se da je spol ovisio o majčinoj prehrani prije trudnoće. Majke koje su rodile dječake imale su veći unos kalija u prehrani prije začeća, što su znanstvenici označili kao faktor u određivanju spola.

trudnica, spol Možda te zanima... Može li se utjecati na spol djeteta? Trudnoća

Otkriveno je i da žene koje prije začeća za doručak jedu žitarice, imaju više šanse da rode dječaka. Ovaj zaključak sličan je istraživanju provedenom na Sveučilištu Exeter i Oxford, objavljenom 2008. godine, a koje je otkrilo da žene koje za doručak jedu žitarice i tijekom dana unose više kalorija, imaju veću vjerojatnost da će roditi dječaka nego žene koje preskaču doručak i jedu hranu s manje kalorija.

Čak i vrsta hrane može utjecati na spol djeteta jer djeluje na kiselost, odnosno lužnatost vaginalne flore. Tako da ako želite djevojčicu, jedite hranu bogatu magnezijem, kalcijem te kisele namirnice, a izbjegavajte hranu koja smanjuje kiselost kao što su banane i krumpir. Želite li začeti dječaka, preporučuje se manje jesti mliječne proizvode, a više povrće i svježe voće, posebno banane koje sadrže kalij te lužnate namirnice, što pogoduje spermijima s Y kromosomom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.