Roditelji Zanimljivosti 26. veljače 2016.

Poznati par otkriva: 'Zašto smo na potpomognutoj oplodnji izabrali spol djeteta?'

Chrissy Teigan John Legend
Foto: HPA/IPA/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovi budući roditelji nisu morali čekati kako bi saznali spol svog nerođenog djeteta. Chrissy je na potpomognutoj oplodnji izabrala djevojčicu jer misli da John zaslužuje 'posebnu vezu' tate i kćeri

Poznati model i TV voditeljica Chrissy Teigen suočila se s brojnim negativnim komentarima nakon što je za časopis People izjavila da je izabrala spol bebe. Trudna 30-godišnjakinja u braku je s glazbenikom Johnom Legendom i očekuju prvo dijete začeto in vitro oplodnjom (IVF). 

Kad se najranije može otkriti spol djeteta?

"Ne samo da sam odlučila da ćemo imati curicu već sam i odabrala mali embrio. Pokazala sam na nju i rekla: Idemo vratiti djevojčicu. Mislim da me najviše privlačilo što će John biti odličan otac maloj djevojčici. Mislim da zaslužuje malu curicu. Mislim da zaslužuje tu vezu. Dječak će doći poslije", rekla je Chrissy koja je pokušavala zatrudnjeti godinama, ali nije bilo uspjeha dok nije sa suprugom krenula liječnicima specijalistima za liječenje neplodnosti.

Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak

Genetska analiza embrija

John i Chrissy koristili su PGD, preimplantacijsku genetsku dijagnostiku kojom se radi genetska analiza embrija prije vraćanja u maternicu.

"Jedina sigurna metoda za izbor spola jest razdvajanje spermija koji nose X od onih koji nose Y kromosome. Više je metoda koje se time bave, a relativno najjednostavnija je centrifugiranje posebnim metodama koje istalože Y spermije. Postoje i određene, ali nešto kompliciranije metode, a one su većinom vezane uz metode asistirane reprodukcije", objasnio je ginekolog Erden Radončić i dodao da valja imati na umu da je u mnogim zemljama selekcija spola zabranjena, osim u slučajevima kada se izbor radi zbog genetskih grešaka vezanih za spol.

"Radi se o etičkim principima, u svrhu prevencije narušavanja prirodnog omjera muške i ženske novorođenčadi. Brojne sredine i civilizacije širom svijeta tradicionalno favoriziraju rođenje muške djece, iz raznoraznih razloga", završava ginekolog Radončić.

Odgoj djevojčica budi tatinu žensku stranu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.