Trudnoća Beba u trbuhu 24. rujna 2018.

Otkrij bebin spol uz kinesku metodu i narodna vjerovanja

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi su načini kako bi mogla otkriti spol tvoje bebe i svi do jednog su zabavni. Kineski kalendar, oblik trbuha, otkucaji srca, grudi, pa čak i tvoj vjenčani prsten vam mogu biti od pomoći u ovoj misiji

Jeste li nestrpljivi pa nikako ne možete dočekati taj ultrazvuk kako bi saznali spol vašeg djeteta? A onda konačno dočekate taj dan i vaša beba odmara tako da ne možete saznati tko se krije u vašem trbuhu, princ ili princeza? Srećom, možemo vam olakšati iščekivanje. Postoji nekoliko narodnih vjerovanja pomoću kojih možete pokušati predvidjeti spol vašeg djeteta na neobičan i zabavan način.

Jutarnje mučnine jedan su pokazatelj

Jedno vjerovanje uključuje jutarnju mučninu. Mnoge žene tvrde kako im je osjećaj mučnine bio puno jači kada su bile trudne s djevojčicom nego s dječakom. Također, mnoga istraživanja podupiru taj argument. Tvrde kako je vaše tijelo tada preplavljeno dodatnim ženskim hormonima koji vam uzrokuju snažniju mučninu dok se vaše tijelo na njih ne navikne. 

trudnica, ultrazvuk Možda te zanima... Kad se najranije može otkriti spol djeteta? Trudnoća

Kakav vam je trbuh?

Iduće što se možete zapitati jest kako izgleda vaš trbuh. Sliči li više na lubenicu ili košarkašku loptu? Ako je u pitanju lubenica onda najvjerojatnije nosite djevojčicu, a u suprotnom bi to mogao biti dječak. Isto tako, ako vas vaše djetešce povremeno pozdravi blagim udarcem u rebra, onda znači da svoje dijete nosite visoko i mogla bi to biti djevojčica. S druge strane, ako vas češće pozdravi udarcem u mjehur, onda ga nosite nisko i veća je mogućnost da se radi o dječačiću.

Otkucaji srca vaše bebe

Pokazatelj spola vašeg djeteta mogu biti i otkucaji srca. Ako srce vašeg djeteta otkucava manje od 140 puta u minuti vjerojatno se radi o dječaku, a ako na ultrazvuku čujete više od 140 otkucaja u minuti onda bi mogli očekivati djevojčicu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock  
Jeste li slatki ili slani tip?

Za kojom vrstom hrane žudite? Odgovara li vam više slatko ili slano i začinjeno? Slatke djevojčice vam povećavaju potrebu za čokoladom, bombonima i ostalim slatkišima, a ako žudite za začinjenom hranom i slanim grickalicama, za to je najvjerojatnije "kriv" mali frajer koji raste u vama.

trudnica, spol Možda te zanima... Može li se utjecati na spol djeteta? Trudnoća

Kineski kalendar začeća

Zanimljiv način kako bi mogli predvidjeti spol vaše bebe je kineski kalendar začeća. On predviđa spol djeteta prema mjesecu začeća i dobi majke u trenutku začeća. Legenda kaže kako je ova metoda stara više od 700 godina i pronađena je u kraljevskoj grobnici blizu Pekinga. Ako vam se sviđa ovaj način predviđanja, možete ga isprobati na sljedećem linku. Šanse su vam 50:50, možda je dječak, a možda djevojčica.

Veće ili manje grudi?

Neka istraživanja pokazala su kako veću ulogu u nagađanju spola djeteta imaju grudi, a ne trbuh. Trudnice koje nose djevojčicu imaju veći opseg grudi od onih koje nose dječaka. Razlika u veličini može biti i do dva centimetra. S druge strane, dječak proizvodi više hormona testosterona što troši više majčine energije i to utječe na manji rast poprsja.

trudnica trudnoća dječak djevojčica Možda te zanima... Odgovori na 7 pitanja i saznaj nosiš li curicu ili dečka! Trudnoća

trudnica dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kakva vam je koža?

Ako koža vašeg lica ponovno proživljava tinejdžerske dane i izbijaju vam prištići i akne, vjerojatnije je da nosite djevojčicu. Ipak, ako vam lice sjaji od zdravlja, a kosa i nokti vam nikada nisu rasli brže, za to bi mogao biti zaslužan vaš dječak.

Test vjenčanog prstena

Vjerojatno jedan od najzabavnijih načina za otkrivanje spola vaše bebe, zasigurno bezbolniji od mučnina, je test vjenčanog prstena. Prvo, objesite prsten na konac ili špagu, što god vam se nađe pri ruci. Potom se udobno smjestite i zamolite nekoga da drži prsten iznad vašeg trbuha. Ako se počne vrtjeti u krugovima, tada bi na putu mogla biti djevojčica, a ako se prsten njiše gore-dolje ukazuje vam na dječaka.

trudnica, trbuh, cipelice Možda te zanima... Kada se sa sigurnošću može znati spol djeteta? Trudnoća

Kada se sa sigurnošću može saznati spol djeteta?

Dr. sc. Senka Sabolović Rudman, spec. ginekologije i opstetricije, objašnjava kako se oblikuje spol i kada se može vidjeti pomoću ultrazvuka: "Formiranje spola djeteta rezultat je niza složenih i međusobno povezanih događaja koji započinju u trenutku začeća kada se određuje genetski spol djeteta. Praktično, to znači da informacija o genetskom spolu nastala trenutkom oplodnje određuje hoće li se primitivna gonada razviti u jajnik ili testis. Tako formirana spolna žlijezda putem hormona koje izlučuje u cirkulaciju utječe na formiranje fenotipskog spola, tj. diferencijaciju vanjskog spolovila u muškom ili ženskom smislu. UZV detekcija spola uglavnom je, uz prosječno kvalitetnu opremu i s vrlo velikom sigurnošću, moguća od 16. tjednu trudnoće na dalje."

Otežavajući čimbenici su specifičnosti u položaju djeteta i manja količina plodne vode, ali i u ovim okolnostima detekcija spola je moguća, uz duže trajanje pregleda, strpljenje trudnice i iskustvo liječnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.