Trudnoća Trudnica 18. kolovoza 2022.

Smijem li ići na put nakon potpomognute oplodnje?

žena putovanje
Foto: Thinkstock Trudnoće nakon postupaka medicinske oplodnje su specifične jer su obično teško postignute i dugo očekivane
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko je sigurno putovanje u ranoj trudnoći, posebno nakon postupka medicinski potpomognute oplodnje, odgovara Petra Podobnik Brlečić, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije

Ostvarila sam trudnoću potpomognutom oplodnjom i trenutno sam trudna 4+2. Uskoro namjeravam na put od tri sata vožnje autom i još dva sata vožnje brodom. Je li to preporučljivo u ranoj trudnoći ili da ipak odgodim put?

Nema medicinskih dokaza da bismo vam preporučili ograničenja kretanja ili putovanja u ovoj fazi trudnoće. Trudnoće nakon postupaka medicinske oplodnje su specifične jer su obično teško postignute i dugo očekivane, te postoji i niz individualnih razloga zbog koje je postupak trebao biti učinjen, a zbog kojih je normalno da se budući roditelji brinu hoće li trudnoća biti urednog tijeka. Prema istraživanjima, nema razloga za posebnim mirovanjem te ne morate odgađati planirani put jer ne vjerujem da će utjecati na tijek trudnoće.

Trudnoća, more, sunce: što je dopušteno, a što zabranjeno?

Neke opće preporuke su kraće mirovanje neposredno nakon transfera zametaka te poštednije tjelesne aktivnosti u toj ranoj fazi. Kad se utvrdi trudnoća, u prvom tromjesečju je kao i u općoj populaciji veća učestalost spontanih pobačaja, tako da svakako savjetujemo malo veći oprez pogotovo kod trudnoća nakon postupka medicinske oplodnje, pogotovo ako ste već imali spontane pobačaje u prošlosti. Bilo bi dobro izbjegavati teže fizičke aktivnosti i pretjerano vježbanje, kupanje u kadi ili bazenima te jako duga putovanja ili duge letove avionom. Ako se utvrdi da je trudnoća urednog tijeka, nema potrebe za restrikcijom fizičkih aktivnosti.

Potpuni vodič za zdravu trudnoću

U svakom slučaju, najbolji savjet je da živite i dalje normalno, ali budite oprezni i slušajte svoje tijelo koje će Vam dati do znanja kad treba usporiti. Izrazito su malene šanse da će bilo kakva aktivnost ili vaš postupak utjecati na trudnoću u ovoj jako ranoj fazi, ali pokušavajte ne raditi ništa što bi si eventualno kasnije mogli predbacivati za neuspjeh trudnoće. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.