Trudnoća Liječenje neplodnosti 23. listopada 2018.

Prva hrvatska 'beba iz epruvete' slavi 35. rođendan

Foto: Facebook/RODA - Neplodnost
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Robert Veriga bio je i sedma beba rođena u svijetu nakon takvog postupka liječenja neplodnosti i postao je svojevrsno malo čudo na ovim prostorima, ali i šire, napisali su iz Udruge Roda uz rođendansku čestitku

Udruga Roda je na Facebooku čestitala rođendan prvoj bebi začetoj medicinski potpomognutom oplodnjom u Hrvatskoj koja se rodila na današnji dan prije 35 godina. Objavili su i fotografiju mame i bebe, malog Roberta.

par, doktor, neplodnost Možda te zanima... Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak Trudnoća

Prenosimo njihovu objavu u cijelosti:

"Roberte, sretan ti rođendan!

Robert Veriga je rođen na današnji dan prije 35 godina kao prva beba začeta izvantjelesnom oplodnjom u Petrovoj bolnici u Zagrebu. On je ujedno bio i sedma beba rođena u svijetu nakon takvog postupka liječenja neplodnosti i postao je svojevrsno malo čudo na ovim prostorima, ali i šire. Samo možemo zamisliti hrabrost i odvažnost njegove majke Dragice, koja je prihvatila sve rizike tada neizvjesnog, eksperimentalnog i na koncu bolnog liječenja neplodnosti, s izrazito malim izgledima na pozitivan ishod. Na tome joj i danas - HVALA!"

 Iskustva s medicinski potpomognutom oplodnjom

Pokušavali su dobiti dijete šest godina

 | Author: 24sata Foto: 24sata Robertovi roditelji Dragica i Josip su čak šest godina pokušavali dobiti dijete, ali nikako nisu uspijevali. Kada su krenuli na potpomognutu oplodnju, imali su sreće - dobili su ga iz prvog pokušaja. Bio je prva beba začeta na taj način u Hrvatskoj i sedma u svijetu. Rodio se 23. listopada 1983. godine u Petrovoj bolnici u Zagrebu, a živi u Zaprešiću.

Tada su mediji pisali da je rođen u skromnim medicinskim uvjetima koji se ne mogu mjeriti sa svjetskim standardima. Pisali su i da je to bio "eksperiment zagrebačkih liječnika koji ih je vinuo u medicinski vrh". Robert je na svijet došao zahvaljujući dr. Velimiru Šimuniću, koji mu je bio i krsni kum, i njegovom timu. Prva beba začeta medicinski potpomognutom oplodnjom u svijetu rođena je 1978. u Velikoj Britaniji. 

Prva 'beba iz epruvete': Odmah sam znala da sam drugačija

U mladosti je u slobodno vrijeme volio svirati gitaru, fotografirati ili s prijateljima igrati stolni tenis u garaži. U osnovnoj školi nekoliko godina trenirao je taekwondo i košarku. Bio je 'lumen' za matematiku i fiziku pa je iz tih predmeta bio i na natjecanjima. Veliki je ljubitelj životinja.

 | Author: Luka Klun/PIXSELL Foto: Luka Klun/PIXSELL

"Dok sam još bio u vrtiću, donio sam doma puža. Napravio sam mu kućicu od kutije za cipele. Bojao sam se da ne padne s balkona sa 4. kata", ispričao je Robert. Bio je nestašno dijete pa je roditeljima znao zadavati glavobolju.

"Sjećam se da smo bili na Cresu. Dok su starci istovarivali stvari, ja sam nestao. Tražili su me posvuda, a na kraju su me našli u kinu. Imao sam samo četiri godine i nemam pojma kako sam dospio tamo. Oni su siroti umrli od brige", prisjetio se Robert djetinjstva u intervjuu za 24sata prije nekoliko godina. 

Možda te zanima... 'Vrijedno čekanja': Dirljiva posveta svima koji se bore s neplodnošću Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.