Trudnoća Liječenje neplodnosti 02. srpnja 2016.

Kakve su nam šanse s izvantjelesnom oplodnjom?

Žena i doktor
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imamo trideset godina i nakon nekoliko godina pokušavanja odlučili smo saznati u čemu je problem. Predložen nam je postupak izvantjelesne oplodnje

Nakon spermiograma suprugu je dijagnoza oligoasthenoteratospermia i predložen nam je postupak izvantjelesne oplodnje. Imamo trideset godina i nakon nekoliko godina pokušavanja odlučili smo saznati u čemu je problem. Zanima me koliko je ta dijagnoza teška, je li moguće nekako popraviti stanje te kakve su nam šanse na postupku? Postupak bi trebao biti u ožujku, a sa mnom je sve u redu osim par cistica. Pijem Prenatal, možda možete i za supruga nešto preporučiti, makar prirodnu terapiju?

Oligoasthenoteratozoospermia je kompleksan izraz koji označava da se radi o smanjenom broju, pokretljivosti, ali i morfološki nepravilnim spermijima. Makar ne navodite konkretne brojke, u ovakvim slučajevima se načelno radi mikromanipulacija (tzv. ICSI, od intracitoplasmatic sperm injection) kod oplodnje jajnih stanica, što je danas jedna rutina koja se može napraviti u gotovo svim centrima u RH, bilo državnim, bilo privatnim.

Žena i doktor | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ako je to prvi nalaz, onda se obično muškarcu savjetuje detaljan urološki pregled (isključivanje upale prostate, bakterijske infekcije te pregled i isključivanje varikokele - jednog od čestih razloga za teratozoospermiju), liječenje promjene ukoliko ona postoji te ponavljanje spermiograma u istom centru kao i prvi, kako bi se vidio učinak.

Ako je nalaz i nakon toga isti ili sličan - u pravilu se radi s tim s čim se raspolaže, a rezultati su u vašoj dobi i više nego odlični. Stoga, nemojte previše oklijevati ako je sve do sada napravljeno, jer iz iskustva nam je poznato da ne treba unedogled inzistirati na "prirodnim" (pri tome mislimo na razne čajeve, trave, lijekove, med, propolis, itd.) metodama jer iste ne daju očekivane rezultate kako se to obično marketinški sugerira.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.