Trudnoća 23. siječnja 2024.

Ginekologinja trudnicama: 'Ova 3 pitanja postavi ako misliš da te ginekolog ne shvaća ozbiljno'

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad nam se čini da nas doktori ne shvaćaju ozbiljno. Nekad – ili možda malo češće. Nekad to lakše podnesemo, a nekad ne možemo prijeći preko svog osjećaja, kao na primjer, u trudnoći. I ne trebamo.

Trudnoća je jedno posebno razdoblje po cijelom nizu osjećaja, stvari, razlika, pojava… Ono što nam je prvo na popisu jest to da u tom razdoblju izravno odgovaramo za jedno malo biće koje se nalazi u nama. I tada nas obuzmu razni osjećaji, ali i razni strahovi – nekad s razlogom, nekad bez, ali svaki želimo provjeriti i uvjeriti se da je to malo biće uistinu dobro.

Možda te zanima... Stvari koje ti ginekolozi neće reći, a koje ih strašno iritiraju Trudnoća

Sigurno se svakoj trudnici dogodilo da svom ginekologu „prijavi“ neki simptom, nešto što joj se događa, a da joj ginekolog odgovori „Ma, to je sasvim normalno“. I nekad, objektivno gledano, stvarno jest. A nekad je instinkt buduće mame ipak važniji od svega i treba se tome pristupiti upravo tako. No, nije to lako baš svaki put… Posebno ako si uvjerena da si u pravu, bojiš se, a onaj „sve je to normalno“ odgovor ti izazove razne frustracije.

Upravo je zbog takvih situacija jedna ginekologinja na TikToku željela potaknuti trudnice da se više zauzmu za sebe kada osjećaju da ih ne čuju liječnici i kad žele da ih se shvati ozbiljnije. Dr. Noa Sterling u svom je videu na TikToku navela tri pitanja koja trudnica može i treba postaviti ginekologu ako je uvjerena da to što osjeća nije – normalno.

„Ovako ćete reagirati sljedeći put kada svom ginekologu dođete sa simptomom ili pritužbom, a on vam kaže da je to normalno,“ započela je svoj video, ali onda napomenula nešto važno prije tog. „Usput, ne šalim se. Ovo odbacivanje zabrinutosti i pritužbi ljudi pridonosi smrtnosti majki i mislim da je to jedan od razloga zašto je smrtnost tamnoputih majki toliko veća nego kod bijelih žena - jer se tamnopute žene često ne sluša.“

@drsterlingobgyn #stitch with @katylynnsmithdesign How to communicate with your #obgyn #pregnant #pregnancystruggles #pregnancystressrelief #pregnancytips #advocatingforyourself #stressinpregnancy ♬ original sound - Noa Sterling, M.D., FACOG

Iako je to kod nas nešto što nije raširen problem, u Americi je uistinu smrtnost tamnoputih majki dvostruko veća nego kod bjelkinja.

Dr. Sterling je nastavila, savjetujući trudnicama da svakako postave ova tri pitanja nakon što im njihov ginekolog kaže da nemaju razloga za brigu:

  • Znam da normalni simptomi trudnoće ponekad mogu ukazivati na to da se događa nešto ozbiljnije. Što vam kod mene govori da ovo nije nešto ozbiljno i da to nije nešto zbog čega bih trebala biti zabrinuta?
  • Na što bih trebala obratiti pažnju i što bi mi moglo ukazati na to da je ovo ozbiljniji simptom?
  • Drago mi je da mislite da se ne radi o nečem ozbiljnom. Međutim, željela bih učiniti nešto u vezi s ovim simptomom. Što predlažete?

Trudnoća može definitivno biti razdoblje u kojem je žena nešto više tjeskobna i u kojem strahovi mogu biti nešto češći. U takvim okolnostima može biti teško čuti liječnika koji govori da je sve to čudno što ti se događa normalno samo zato što si trudna i samo kima glavom. Važno je izboriti se da se tvoj instinkt čuje i da se uzme u obzir. Ako ništa drugo – uvijek možeš otići po drugo mišljenje.

Možda te zanima... 10 stvari koje trudnice ne bi trebale skrivati od ginekologa Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.