Trudnoća Trudnica 11. lipnja 2021.

Stvari koje ti ginekolozi neće reći, a koje ih strašno iritiraju

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolozi otkrivaju stvari koje ih smetaju, a koje nikada ne govore!

Posjet ginekologu mnogim ženama nije pretjerano ugodan, a mnogima dodatan stres stvaraju i potpuno nepotrebne brige o dlačicama, mirisima i izgledu. S druge strane, liječnici ginekolozi se slažu kako je sva ta briga potpuno suvišna i jednom riječju nepotrebna. Štoviše, mnoge navike pacijentica doktori smatraju pomalo iritantnima, iako im to nikada neće priznati. Thehealthy donosi popis stvari koje ginekologe često iritiraju, a koje nikada neće otvoreno reći...

1. Briga zbog dlačica

Ginekolozi u prosjeku potroše između sedam i 11 minuta na pregled jedne pacijentice, a ako njih pitate, uopće ih nije briga za tvoje dlačice. Tijekom pregleda, sasvim sigurno neće razmišljati o tome zašto se nisi (Ili jesi) depilirala.

"Susrećem toliko pacijentica koje se ispričavaju što se nisu obrijale. No ja na to ne obraćam pažnju i nikada nisam upoznala drugog liječnika koji misli drugačije", govori liječnica Maureen Mulvihill iz San Pedra u Kaliforniji. S tim se slaže i Nancy Lebowitz, zaposlena u New Yorku. "Ne zanimaju nas vaše dlačice. Želimo biti sigurni samo da ste zdrave tamo dolje. Dlačice su prirodne i svi ih imamo", kaže ona.

Možda te zanima... Ginekologica odgovara: Je li sigurno voziti bicikl tijekom trudnoće? Trudnoća

2. Sram zbog određenog problema

Ginekolozi na pregledu žele čuti sve što ti je na umu, čak i ako se čini glupo, čudno ili grubo. „Naša je odgovornost pomoći našim pacijentima da sami donose dobre zdravstvene odluke. Neki se problemi mogu biti neugodni, ali to su problemi koje mi ginekolozi viđamo svakodnevno ”, kaže dr. Jacoby. U nekim slučajevima otvoren razgovor može ti spasiti život!

3. Otkazivanje pregleda zbog menstruacije

Svi ginekolozi s kojima je portal The Healthy razgovarao poručili su isto: nikada ne otkazuj pregled zbog menstruacije. Novije tehnike uzimanja brisa za PAPA test omogućuju liječnicima da dobiju točne rezultate čak i kad imaš menstruaciju, objašnjava Dana Jacoby. Štoviše, ako imaš obilno krvarenje, zapravo je korisno posjetiti liječnika kako bi pokušali pronaći razlog tome.

4. Ne želiš reći koje lijekove koristiš

Možda vjeruješ da drugi lijekovi ne mogu utjecati na ginekološki pregled, ali istina je potpuno suprotna. Na primjer, ako liječnik zna da uzimaš lijek za krvni tlak ili lijek protiv akni, to bi moglo utjecati na vrstu kontracepcije koju će ti preporučiti. Korisno je zapisati naziv svakog lijeka te dodatka prehrani koji uzimaš prije sljedećeg posjeta ginekologu.

5. Traženje medicinskih savjeta na internetu

Mnogi misle da im googlanje simptoma može pomoći pronaći lijek bez da posjete ginekologa. No, jedan simptom mogao bi značiti desetak različitih zdravstvenih stanja i izazvati nepotrebnu paniku. Ako želite legitiman medicinski savjet, zatražite pomoć svog liječnika, a ne interneta.

6. Koristiš mobitel tijekom pregleda

Ništa ne smeta ginekologu više od zbunjene pacijentice koja gubi vrijeme tipkajući po svom mobitelu umjesto da se fokusira na bitniju stvar - svoje zdravlje, tvrdi Battaglino.

7. Korištenje ženskih higijenskih proizvoda za ugodniji miris

Na tržištu su dostupni brojni proizvodi koji obećavaju uklanjanje svih mirisa iz intimne regije. Međutim, ginekolozi se često protive takvim proizvodima i smatraju ih nepotrebnim. Naime, oni mogu uništiti prirodnu bakterijsku floru u vagini i povećati rizik od infekcija.

Možda te zanima... Odobrila ginekologinja: Šest strategija za brže začeće Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.