Trudnoća Beba u trbuhu 23. travnja 2021.

12. tjedan trudnoće: Tvoja se beba smije i mršti

Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba

Lice tvojeg djeteta sada ima ljudski profil, s oblikovanom bradom i nosom te očima i ušima gotovo na svome mjestu. Također postaje sve izražajnije: može se smijati, mrštiti i ustima raditi pokrete sisanja. Formirale su se glasnice pa beba sada može i bezglasno plakati.

U 12. tjednu trudnoće od vrha glave do trtice dijete je dugačko oko šest centimetara i teško približno 15 grama. Veliko je otprilike kao šljiva. Kosti mu se učvršćuju i dijete se u trbuhu rasteže, savija i pruža ruke i noge, otvara i zatvara šake te stišće prstiće na nogama. Najzanimljivija novost ovoga tjedna je da su mu se počeli razvijati refleksi pa može reagirati kada na primjer stavite ruku na svoj trbuh, no vi njegove pokrete, na žalost, još uvijek ne možete osjetiti.

ultarzvuk 12 tjedana Možda te zanima... Zašto je važan ultrazvučni pregled u 12. tjednu trudnoće? Trudnoća

Crijeva se iz pupčane vrpce povlače u bebinu trbušnu šupljinu i probavni sustav postaje sve funkcionalniji, kao i bubrezi koji već stvaraju mokraću. Živčane stanice i dalje se brzo množe i u mozgu se stvaraju brojne sinapse. Bebino srce već neko vrijeme kuca pravilno, dvostruko brže nego odraslim osobama, a sada ga je moguće i čuti pomoću doplera.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Tvoja beba je duga gotovo 7 cm, otprilike veličine šljive. Nokti na prstima ruku, nožni prsti i kosti se oblikuju i sloj dlake prekriva većinu njezinog tijela.

Bebina dužina: 5.5 cm

Bebina težina: 13.8 grama

Mama - Potraži trudničku odjeću

Tvoja je maternica narasla toliko da joj se vrh, to jest fundus, sada već može napipati u donjem dijelu trbuha, iznad stidne kosti. To znači da bi se i trbuh sada mogao zaokružiti, poprimajući polako onaj pravi trudnički oblik.

Ako si već bila trudni i imaš staru trudničku odjeću, sada ju već možda polako opet uvodiš natrag u garderobu, a ako ti je ovo prva trudnoća, možeš za početak razmisliti o trudničkim hlačama ili tajicama. Grudi su ti vjerojatno postale bujnije pa možda trebaš i veći, odnosno udobniji grudnjak. U tom slučaju, isplati se odmah kupiti grudnjak za dojenje, kojeg ćeš moći koristiti i dugo nakon bebinog rođenja.

Želiš li provjeriti rizik za Down sindrom?

U 12. tjednu, odnosno između 11. i 14. tjedna, provodi se kombinirani probir na Downov sindrom i druge kromosomske anomalije. On se sastoji od krvnih pretraga i ultrazvučnog pregleda prilikom kojeg se mjeri nuhalni, odnosno vratni nabor fetusa.

Kombinirani probir na Down sindrom

trudnica ultrazvuk | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ginekolozi ove testove rutinski preporučuju trudnicama starijima od 30 godina, no rezultati otkrivaju samo rizik za prisutnost anomalija te mogu pomoći u odluci o nešto invazivnijim dijagnostičkim pretragama, ali i prouzročiti nepotrebnu zabrinutost. Zato se dobro unaprijed informiraj o ovoj temi i sama odlučite želiš li se testirati.

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Očekuje vas i kupon s 10 % popusta na BABY opremu koji možete iskoristiti na Abrakadabra webshopu! Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Od 1. do 14. 4. na mobilnoj aplikaciji MultiPlusCard za sve članove kluba pripremili smo kupone s popustima na dječje proizvode koje možete iskoristiti u Konzumu, a na Abrakadabra webshopu uz kupone možete ostvariti i do 40 % popusta na baby opremu! Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub!