Razvojna faza djeteta: Trudnoća:

Pregledaj
Trudnoća 40 tjedana trudnoće 28. ožujka 2023.

Kada beba u trbuhu može čuti prve zvukove?

Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

13. tjedan trudnoće uvodi te u drugo tromjesečje, koje se obično smatra najmirnijim i najugodnijim, jer u njemu nestaje većina ranih trudničkih tegoba, a rizik od spontanog pobačaja manji je za 65 posto nego do tada.

Novost je da tvoja beba sada može čuti zvukove, a ti se mama, počinješ sve više i više opuštati!

Beba

Fetus je od vrha glave do stražnjice dugačak skoro osam centimetara i težak oko 20 grama. Velik je kao manji limun. Prvo tromjesečje bilo je razdoblje intenzivnog razvoja, a sada slijedi intenzivan rast i dobivanje na težini.

Beba već ima jedinstvene otiske prstiju, organi i krvne žile jasno se mogu vidjeti kroz njezinu još uvijek tanku kožu, a njezino tijelo se izdužuje i približava pravilnim proporcijama u odnosu s glavom, koja sada čini trećinu cijelog tijela. Kako kosti sve više zamjenjuju hrskavicu, pojavljuju se i rebra. Gušterača počinje lučiti inzulin, a jetra žučnu kiselinu.

Beba osjeća zvukove

Istraživanja pokazuju da dijete već sada može čuti zvukove. Točnije bi bilo reći osjetiti ih, jer uši nisu do kraja razvijene sve do 24. tjedna, pa ono sada zapravo osjeća vibracije zvuka na koži.

Ako nosiš djevojčicu, u njezinim jajnicima nalazi se dva milijuna jajnih stanica. Vanjske genitalije skoro su sasvim definirane, tako da bi već sada na ultrazvučnom pregledu moglo biti moguće vidjeti radi li se o dječaku ili djevojčici. No takav zaključak u ovoj fazi još uvijek trebaš uzeti sa zadrškom.

 | Author: Thitiphum Koonjantuek/Unsplash Foto: Thitiphum Koonjantuek/Unsplash

Ulaziš u drugo tromjesečje, a tvoja prekrasna beba je sada veličine limuna i njezine glasnice se upravo počinju razvijati.

  • Bebina dužina: 6.5 - 7.8 cm
  • Bebina težina: 15 - 30 g

Mama - vrijeme je za opuštanje

Među hormonima koji u tvojem tijelu dovode do raznih promjena je i relaksin, koji potiče opuštanje ligamenata i zglobova, kako bi te pripremio za porođaj. Iako je za porođaj to opuštanje važno samo u području zdjelice, hormon djeluje i na tvoje ruke i noge i može te učiniti nespretnijom nego inače. Zato se ne trebaš čuditi ako ti stvari počnu ispadati iz ruku, ili se počneš češće popikavati, čak i na ravnom.

U drugom tromjesečju možda te dočeka i jedno ugodno iznenađenje: porast libida. I ako je s trudnoćom sve u redu, možeš slobodno uživati u seksu.

Za najljepši početak

Neprocjenjiva je podrška tijekom prvih dana i mjeseci roditeljstva i upravo zato je dm za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.siječnja 2023. pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonima.

U paketu za trudnice nalazi se savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižica s brojnim pogodnostima. Uz više od 30 bonova mogu se ostvariti višestruki bodovi prilikom kupnje Olival proizvoda za trudnice te proizvoda Biobaza mama. Kupnjom pelena, vlažnih maramica i podloga za previjanje uz bonove u knjižici istovremeno ćete se pripremiti za dolazak bebe, ali i za buduće uštede pri kupnji u dm-u.

dm je također pripremio i poklon paket za bebe koji se može preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a, a uz dm active beauty karticu čekaju vas savjetnik za vas i vašu bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižica s bonovima.

Knjižica će vam omogućiti da ostvarite dodatne i višestruke bodove pri kupnji neophodnih proizvoda. U knjižici vas očekuje bon za 10x više bodova na ukupnu kupnju kao i bonovi za ostvarivanje višestrukih bodova pri kupnji proizvoda brendova kao što su Nivea Baby i Melem Baby te Mustela i Avent.