Trudnoća Beba u trbuhu 11. listopada 2013.

Kako ste odabrali ime za dijete?

trudnica, par, cipelice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji na forumu Klokanice pišu kako i kada su odabrali ime za svoju djecu, koliko dugo su birali, tko je sve sudjelovao u odabiru, sviđaju li im se više tradicionalna ili moderna imena

Odabir imena za dijete jedna je od najzanimljivijih stvari kojima se možete baviti tijekom priprema za dolazak bebe. Neke buduće mame i tate imaju svoja omiljena imena puno prije nego što se beba rodi, a neki se predomišljaju više puta tijekom trudnoće i nisu sigurni oko imena čak ni kad se beba rodi. Zato je jedna čitateljica na forumu Klokanice pokrenula raspravu "Izbor imena" i pitala roditelje kako su odabrali ime za svoje dijete.

Čitatelji na našem forumu imaju različita iskustva. JeanGenie i Dijanna napisale su da su njihovi sinovi imali ime i prije nego što su 'napravljeni'. Za razliku od njih, mamamaya nije se mogla odlučiti za ime niti u petom mjesecu trudnoće. "Svako malo mijenjam. Za prvo smo dijete vrlo brzo našli ime, ali sada ne ide pa ne ide", napisala je, a tratincica kaže da su suprug i ona čak kupili knjižicu s imenima, ali nikako se nisu mogli odlučiti.

U današnje vrijeme "prolaze" svakakva imena, od modernih i popularnih imena osoba iz svijeta zabave pa do neobičnih novih imena koja su još prije desetak godina bila rijetkost na našim prostorima. Tako su neki čitatelji na Facebook stranici Klokanice napisali kako su odabrali imena po ličnostima s televizije, glumcima ili sportašima

No, neki roditelji ipak se odlučuju za tradiciju, tako PeggySue kaže: "Mi smo imena svojoj djeci dali po baki i djedu. Nekad davno sam mislila kako je bezveze dati ime djetetu po baki, djedu, bratu i slično, ali evo, mišljenje se promijeni". Iva33 je također nazvala dijete ženskom inačicom imena muževog brata.

Neki roditelji na našoj Facebook stranici također pišu da su za svoju su djecu odabrali tradicionalna imena. Anamaria je dala sinu ime Mihajlo, po jednom od pradjedova, Manuela po muževom stricu - Pavao, a Ivana je napisala: "Tomislav i Zvonimir, mislim da je jasno da se voli povijest u našoj obitelji". Druga Ivana je objasnila svoj odabir: "Molila sam devet utoraka molitvu za srodnu dušu Svetoj Marti i nakon sedam utoraka molitve upoznala svog Marka za kojeg se udajem iduće godine i odlučili smo da će nam se curica zvati Marta".

Neki više vole neobična i rijetka imena

Za razliku od tradicije davanja imena prema članovima obitelji, malamimi19 kaže da više voli imena koja nisu tako česta. "Sin će imati uobičajeno ime, iako ne često, dok će djevojčica imati vrlo posebno, kratko i neobično ime kojeg u Hrvatskoj uopće nema puno (samo 76 osoba se tako zove). I sama imam 'neobično' ime, nije tako često, i to mi se oduvijek sviđalo, što je tako, pa sam i sama htjela da moja djevojčica ima takvo ime", napisala je.

U posljednjem desetljeću ponovno su u modi 'starinska' imena, za koja čitateljica sandras kaže da su joj prekrasna. "Najstariji sin je Vito (čula sam ime u filmu 'Buža' pa mi se strašno svidjelo). Drugi sin se zove Bartul, a mala djevojčica koja je na putu, zvat će se Filomena, po muževoj baki. Vito obavezno hoće dati i ime Roza, pa kako bi i njegovu želju ispoštivali, Roza će joj biti kršteno ime. Nisu mi baš draga ona kratka i moderna imena", napisala je.

Tako nam je i autor romana za djecu 'Povratak vitezova' Borna Lulić ispričao kako je sa suprugom Dolores odabrao ime za svog sina. "Viteško" ime Richard nije bio prvi izbor za ime djeteta, a prije toga mjesecima su tražili i razmišljali kako će se beba zvati. Tata Borna kaže da su tijekom ženine trudnoće gledali tursku seriju Sila u kojoj je glavna glumica rodila sina Bedirhana.

Upravo tim imenom od milja su zvali svog nerođenog sinčića, a ova šala izazvala je lavine smijeha kod njihovih prijatelja i rodbine. Na kraju su se pred kraj trudnoće odlučili za ime ženinog brata, iako pomalo netipično za našu sredinu.

Pročitajte što "tata-vitez" Borna Lulić želi naučiti svog sina!

A za svoje prvo dijete, bračni par Zdravko i Dubravka Horvat iz Fajerovca blizu Križevaca, odabrao je ime Anna Lu. "Suprug i ja složili smo se da se naša prva kći zove Anna, a u vrijeme kad sam bila trudna, suprug je čuo da se unuka Arsena Dedića zove Lu. To ime mu se jako svidjelo, ali meni je bilo malo neobično da se zove samo Lu pa smo spojili u Anna Lu", kaže mama Dubravka Horvat koja sada ima već četvero djece, a uskoro će roditi i blizanke.

Mlađi Annin brat Andreas imao je ime i prije nego što se rodio, a Viktoria je ime koje je odabrao tata. "Kad sam treći put ostala trudna, dogovorili smo se da ako će biti dečko, ime biram ja, a za curicu ime bira tata. Budući da se rodila curica i tata je "pobijedio", rekao je neka onda bude pobjednica – Viktoria!", priča Dubravka.

Ime biraju i starija braća i sestre

Kada se biralo ime za najmlađu Juliu, i djeca su se uključila u odabir, naime, svatko od njih je napisao svoj popis imena. Mama je tada odabrala svojih pet favorita i na tati je bilo da odluči. Njegova sestra tada je razmišljala o imenu Julia za svoje dijete, ali baki se to nikako nije svidjelo. Ipak, Zdravko i Dubravka nazvali su svoje četvrto dijete Julia, dok njezina mala sestrična nije imala ime i nekoliko dana nakon rođenja.

Sada Dubravka očekuje još dvoje djece, a u odabiru imena sudjelovala je cijela obitelj. "Imena koja smo predlagali za dječake bila su Izak, Aron, Joakim, Romeo..., ali budući da je posljednji ultrazvuk potvrdio da nosim djevojčice, odlučili smo da ću ja odabrati imena. Najviše mi se sviđaju Anastasia i Rebeka. Djeci se sviđaju Anastasia i Aurora, prema Disneyevim princezama, ali meni se sviđa ime Rebeka", kaže mama i dodaje da su joj najdraža imena koja se mogu skratiti, kao Anna, Andi, Viki, Juli, Stasi i Beki.

Kako ste vi odabrali ime za svoje dijete i koliko dugo ste razmišljali? Napišite nam u raspravi "Izbor imena" na našem forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.