Trudnoća Trudnica 12. travnja 2016.

Klasična glazba kod trudnica ublažava stres

trudnica glazba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su podijelili buduće majke koje su sudjelovale u studiji u dvije skupine. Utvrdili su da slušanje takve glazbe predstavlja suptilan način za smanjenje stresa, anksioznosti i depresije za vrijeme trudnoće

Znanstvenici su podijelili buduće majke koje su sudjelovale u studiji u dvije skupine. Prva je dobila 4 CD-a s glazbom: klasičnom, uspavankama, zvukovima iz prirode te new age glazbom. Kroz dva tjedna one su trebale slušati bar jedan CD svakodnevno.

Kada su na kraju uspoređeni rezultati, utvrđeno je da slušanje takve glazbe predstavlja suptilan način za smanjenje stresa, anksioznosti i depresije za vrijeme trudnoće. Na početku istraživanja sudionicama je mjerena razina stresa te su na skali koja mjeri razinu 0-30 prosječno pokazivale 17.44 boda. Nakon dva tjedna razina stresa je pala za oko 2.15, dok kod kontrolne skupine koja nije dobila CD nije zabilježen takav pad.

Tri najveća straha u trudnoći

Pet savjeta za anksiozne trudnice

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.